Анна Нейчева

Блог

Знаете ли,че....

Великден е най-светлият ден, в който цялата християнска църква празнува Възкресението Христово. Боядисаните яйца са важна част от този празник.
Обичаят за рисуване на яйцата се среща в много страни. Още от езическите времена те са били боядисвани в Древен Египет, Рим, Китай, Персия.
Народите са възприемали яйцето като символ на живота и на цялата вселена. Жълтъкът олицетворявал бога Слънце, а черупката – бялата богиня. Цялото яйце символизира възраждането. Когато евреите бягат, те вземат за храна именно яйца. Това е и причината в първата нощ от еврейската Пасха в чинията да има печено или сварено яйце. То е символ на цикълът на живота.
Защо яйцето трябва да е червено? Още от древността християните са възприемали червеният цвят като символ на възкресението. Предание разказва, че Мария Магдалена поздравява император Тиберий с думите „Христос възкръсна”, а той и отговаря, че е толкова възкръснал, колкото яйцето в ръката и е червено. Но в същия този момент яйцето, което тя носела се оцветило в червен цвят. Именно затова тя често е изобразявана на иконите с червено яйце в дясната си ръка.
Защо се чукаме с яйца на Великден? Чукането с яйца е символ на счупването на портите на Ада и победата на живота над смъртта. Това е сблъсъкът на различните светове и триумфа на доброто над злото.
Победителят от традиционното чукане с яйца ще бъде здрав и щастлив през цялата година.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.