Жена

Блог

Пълнолуне е ! Настройте организма си в унисон с природните цикли!

Всеки знае, че Луната влияе на приливите и отливите на моретата и океаните, при пълнолуние дори земната кора „набъбва” с няколко милиметра. Според астролозите Луната е символ на оцеляването и майчинството, адаптацията и грижата. При човека влияе на храносмилането, метаболизма, обмяната на течности и енергийния баланс. За един месец Луната преминава през 4 фази и ако спазвате диетичен режим по- лесно ще се справите с наднорменото тегло, ще се освободите от токсините и ще намалите стреса.
При новолуние организмът е настроен на профилактична програма. Тогава изчистването на токсини е много активно. На небето Луната не се вижда или е във формата на тънък сърп извит на дясно.
При нарастващата луна организма прави запаси, трудно се отслабва и резултата е нетраен. Не предприемайте диети. Луната „дебелее” (на небето се наблюдава като буква „D”) и ние дебелеем.
При пълнолуние апетита е увеличен, пълнее се най-бързо и се задържат течности. Стремежът е ограничаване на храната.
Намаляваща Луна е момента за започване на диети. Тогава организма трансформира храната и запасите в енергия, тялото „отдава” и с лекота се изчиства от токсините. На небето ще видите Луната като буква „С”- „слабее”, респективно и ние отслабваме.
Аюрведа също препоръчва дни на пост, които се наричат „Екадаши”. Това са единадесетия ден след пълнолуние и новолуние. Смята се ,че така се ликвидира отрицателната карма от предишни животи, а вътрешната концентрация и медитация се постигат най-лесно и са най-полезни за постигане на хармония и баланс на духа.
Как се прави? Препоръката е да се направи цял ден само на вода. За хора, които никога не са го правили или опитите са им били неуспешни, препоръчвам да започнат с по-лек режим. Например-за закуска хапнете плод,на обяд- салата, след обяд-плод и за вечеря салата. Лично аз предпочитам да ползвам един вид плод и зеленчук. Можете да ползвате и миксове, плодови и зеленчукови фрешове и смутита, зеленчуци на пара. Добре е да са по-влакнести - зеле, морков. Не се употребяват подправки, бобови и зърнени храни. Лично аз практикувам разтоварващ режим като редувам плод, а след два часа чай с мед . Чая винаги е билков и без оцветители.
Използвайте този ден да изчистите мислите и духа си. Прави се като се опитате да приемете идеята ,че това не е задължение, защото килограмите ви са се покачили. Направете го с благодарност и радост , защото давате най-доброто лекарство на тялото си – давате му почивка и го прочиствате. Опитайте се този ден да е празник за вас - не се ядосвайте, опитайте да сте по-близо до природата (забележете птиците в небето, красотата на събуждащата се природа, разходете се в парка ). Благодарете на организма си ,че години ви служи , помолете го да ви прости, че злоупотребявате с него. Медитирайте! Почувствайте се щастливи!
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.