Мъж на 28 години
30.08.1995
Бургас
Необвързан

Блог

Видовете тяло

Няма универсален начин на хранене и трениране, който да даде еднакво добри резултати при различните индивиди. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. За да откриете оптималния за вас хранителен режим и тренировъчен план, трябва първо да откриете кой е вашият тип тяло.

Американският учен Др. Уилям Шелдън (Dr. William H. Sheldon) за първи път категоризира човешкото тяло в три различни типа - ектоморф, ендоморф и мезоморф.

Малко са хората, които могат да се причислят напълно към даден тип. Обикновено повечето са комбинация от различните типове, но винаги един е преобладаващ.

За да откриете към кой тип принадлежи вашето тяло, трябва да погледнете как е изглеждало то по време на юношеските/детските години, преди да бъде променено от възрастта и начина ви на живот.
Ектоморф

Ектоморфният тип е строен и слаб, с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят.

Те се характеризират с релефни тела и нисък процент подкожни мазнини. Жените ектоморфи обикновено се радват на своя тип тяло, но за мъжете то може да бъде сериозен проблем.

Ектоморфите имат много бърз метаболизъм.

Тренировка: тренировката ви не трябва да е прекалено продължителна, а ориентирана към използването на големи тежести, за да може максималмо да се стимулира мускулът. Използвайте предимно базови упражнения с щанги и дъмбели. Правете по-големи почивки между сериите, за да може мускулът да се възстановява добре. Ектоморфите трябва да ограничат до минимум кардио тренировките и да се концентрират върху тренировката с тежести.
Хранене: яжте! При този тип тяло храненето е от основно значение за цялостното развитие на мускулатурата.
Трябват ви калории! Хранете се често (поне 4-5 пъти на ден) и с качествена храна. Ако не ядете, и тренировката ви няма да е достатъчно ефективна.
Освен задължителния протеин, храненията ви трябва да са богати на мазнини и въглехидрати, които да осигурят необходимата на тялото енергия.
Дори може да увеличите приема на мазнини до 30% от общия калориен прием, стига мазнините да са ненаситени. Използването на хранителни добавки (протеин/гейнър) ще ви помогне да си набавите необходимите калории.

Ендоморф

Този тип се характеризира с дебели и силни кости. Закръглените форми и високият процент подкожни мазнини са присъщи за ендоморфа.

Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно може да постигне релефна мускулатура.

Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми.

Тренировка: тук целта е да се забърза метаболизмът на тялото - това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не дотам големи тежести. Препоръчва се и използването на суперсерии и дропсерии. Добавете изолиращи упражния за да наблегнете на дефиницията и формата на мускула.
Обръщайте достатъчно внимание на кардио тренировката, за да не се "омазните".
Хранене: хранете се често, но в малки количества, за да ускорите метаболизма си. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати, а наблягайте на храни, съдържащи протеин и фибри.
Приемайте повечето калории в началото на деня, а вечер наблягайте на високопротеинови храни и салати.
Приемът на много вода ще забърза метаболизма ви и ще изкара токсините от тялото. Приемът на изгарящи мазнините препарати (fat-burners) ще ви помогне да запазите талията си.

Мезоморф

Мезоморфният тип има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули. Този тип хора се характеризират с атлетични тела.

Мезоморфите бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Към това се прибавя и природно голямата физическа сила.

Този тип няма проблем нито с качването на мускулна маса, нито с постигането на дълбок релеф. Мезоморфите имат широк гръден кош и масивни мускули.

Дори неспазването на стриктен тренировъчен/хранителен режим невинаги повлиява на добрата генетика на мезоморфа. Последното не трябва да е причина да нарушавате тренировката и диетата си.

Тренировка: тежка тренировка и добра почивка е това, което ви трябва. Този тип е склонен към претрениране, затова внимавайте с броя на сериите/тренировките. Периодически включвайте и кардио тренировки, за да горят излишните мазнини (само ако имате такива).
Хранене: най-важното тук е да си подсигурите необходимото количество протеин. Енергията си набавяйте от комплексни въглехидрати и ненаситени мазнини. Приемането на хранителни добавки само ще помогне на тялото ви да реализирате добрата си генетика.

Независимо какъв е вашият тип тяло, винаги има начин да постигнете целите си и желаната мускулатура.

Открийте и приемете типа си тяло и спазвайте тренировъчния и хранителния си план, които ще ви помогнат да неутрализирате отрицателните черти на вашия тип тяло.

Независимо дали сте ендо, екто или мезоморф, нищо не може да замести стриктния режим и стремежа към успех.

Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/1048_vidovete-tyalo#ixzz3XPHrOyMr
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.