Мъж на 35 години
20.11.1988
София
Необвързан
За мен: Кара някакво си Колело!

Блог

Как да стигнем до Южния полюс с Велосипед?

Един човек, Хуан Гранадос, решен да постави нов рекорд в своята биография, поема към Южния полюс с малко багаж, волята си и… велосипед! Ако ви се струва като част от сюжета на нова кинопродукция, останете с нас, за да разберете за какво става дума.

На тазгодишното събитие „Банскофилмфест“ (25-30.11), ще присъства споменатият по-горе екстремен колоездач. Хуан Гранадос е първият човек, който е достигнал Южния полюс с велосипед.

Документален филм, както и лични разкази, ще завършат картината на това невероятно приключение.

Но да споменем все пак малко подробности за подвига на испанеца.

На 17.01.2014 г. започва дългото пътуване към поставянето на нов личен рекорд. Гранадос изминава разстоянието от 1130 км. за 46 дни. С него е специално пригоденото му колело с широки гуми и малка шейна, в която държи екипировката, храна, гориво и неща от първа необходимост.

За разлика от много други, участващи в телевизионни формати, които претендират, че показват оцеляването в най-чистата му форма, испанецът не е имал предварително подготвени места с храна и напитки. Всичко, с което е разполагал, е било в шейната му.

Въпреки че стореното тази година е достойно за уважение, това съвсем не е първата екстремна проява на колоездача. Неговата биография изобилства от изключително трудни преходи и постижения.

Накратко:

През 2009 г. – предприема пътуване с велосипед през Канадска Арктика. Изминава 1800 км.

През 2010 г. – прекосява с велосипеда си, от бряг до бряг замръзналото езеро Байкал и то абсолютно самостоятелно. Езерото е най-дълбокото в света като най-дълбоката му точка е разположена на 1642 м. под морската повърхност. Освен това е и най-големият воден басейн с прясна вода. Испанецът изминава 730 км. за 19 дни по заледеното езеро.

През 2011 г. – пресича Танзания и изкачва най-високият връх в планинския масив Килиманджаро – връх Кибо (5895 м.). Той е най-високият неактивен вулкан от общо три, които съставят масива Килиманджаро. Всичко това се случва за 30 дни и изминати 1000 км.

През 2012 г. – движи се по линията на Северния полярен кръг от западния до източния бряг на Гренландия.

При всичките си екстремни изяви, Хуан Гранадос действа самостоятелно, без помощен екип или специални депа с храна, разположени по маршрута.

Именно тази му склонност към автономно движение е била пречка за изпълнение на поставените цели през 2012 г. Тогава местните власти на Гренландия са му забранили да се движи сам през ледената пустош.

Както виждате, испанецът не спира да предизвиква и изпитва волята си.

Участието му в тазгодишното издание на „Банскофилмфест“ е повече от уместно.

Все пак мотото на мероприятието е „100% extreme, 100% adventure, 100% adrenaline“ („100% крайност, 100% приключение, 100% адреналин“).
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.