Снимки на стена

viber
7 нормални женски навика, които през Викторианската епоха са били срамни

Викторианската епоха е била странно и интересно време. Тя е продължила от 1837 г. до 1901 г., а маниерите и етикетът по това време са били ужасно различни от днес, както можете да се досетите.
Някои дамски действия, които намираме за съвсем невинни днес и ги правим всеки ден, са били смятани за абсолютно скандални, неприемливи и пошли.
Тогава е имало доста строг контрол върху поведението на жените, а те е трябвало да спазват доста правила, за да гледат на тях с добри очи и да не се "посрамят" пред обществото.
От правила в личната хигиена до начина, по който трябва да реагират на шеги - викторианската епоха не е било лесно време за една жена.
Ето за какво са наказвали жените тогава. Ще се изненадате, че това са неща, които днес правим напълно свободно и без да се замисляме!
1. Било е непочтено дори да се споменава дамското бельо - смятало се е, че дори споменаването на женското бельо може да предизвика нездрав интерес към интимните женски части.
2. Жените са били задължени да се мият със студена вода и да се търкат с гъби, напоени с малко оцет. Те не са имали право да се насладят на гореща вана, смятало се е, че къпането с топла вода може да ги доведе до лудост или до нечисти помисли.
3. Физическата активност за жени е била неприемлива - в началото на 19-ти век се е смятало, че жените е трябвало да пазят телата си само за една специална цел - раждането на деца. Врявало се е, че физическата активност е била опасна за жените. Това всъщност се е отнасяло само за дамите със знатен произход.
4.По правилата от 19-ти век се е смятало за неприемливо жена да задава въпроси по време на разговор. Ето защо жените са казвали "Надявам се, че брат ви е добре", вместо да питат "Как е брат ви?".
5. Карането на колело е било смятано за нещо много мръснишко - жените, които са карали колела, са били осъждани по 2 причини. Първо, за целта им е била нужна по-удобна дреха, приличаща на мъжки панталони, а обществото не одобрявало подобни своеволия. И второ - докторите смятали, че карането на колело може да възбужда дамите, а те трябвало да бъдат с чисти и невинни помисли.
6. Било е срамно да помолиш мъж да носи чантите ти - по това време поне е било лесно да се отървеш от мъж, който ти досажда - само е трябвало да го помолиш да вземе покупките ти.
7. Червилото е било предназначено само за жени с нисък морал - смятало се е, че гримът е нещо вулгарно и грозно. Било е прието да носиш малко пудра, но не и нещо друго. Само актрисите и проститутките са слагали грим по онова време.

Източник: Edna.bg
913 от 1061 снимки
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.