Снимки на стена

ЕРДСТАЛ: МИСТЕРИОЗНИТЕ ТУНЕЛИ С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
by Lucky09.01.2023

Смята се, че подземната мрежа е създадена през Средновековието, въпреки, че някои твърдят, че тези тунели датират от каменната ера и са на 12 000 години.
В момента никой не знае точно защо са създадени тези структури. Поддръжниците на идеята, че Ердстал датира от каменната ера твърдят, че това е мрежа от подземни проходи, простиращи се от Шотландия до Турция.
Думата „Ердстал“ (erdstall) е заимствана от немски език и може да се преведе като „земна кабина“ или „минен тунел“. Въпреки, че по света са известни различни видове подземни тунели, Ердстал имат определени характеристики, които ги отличават от другите подземни тунелни системи.
Като цяло мрежата Ердстал се състои от много ниски и тесни тунели, които обикновено са с овална форма и са разположени или вертикално, или хоризонтално. Установено е също, че тези тунели обикновено се простират между 20 и 50 метра.
Друга уникална характеристика на Ердстал са изключително тесни отвори („schlupf“, което означава „да се измъкна“), обикновено само 40 см в диаметър, които служат като преходни точки между тунели, разположени на различни височини.
Типичният тунел е много нисък и изисква възрастен човек да ходи в прегърбена позиция, но някои са толкова малки, че изследователите трябва да пълзят на четири крака.
Някои тунели имат повече от едно ниво с тесен проход, известен като “Шлупф“ („schlupfe” или “slip“), свързващ по-високия тунел с по-ниския.
Проходите са толкова тесни, че един средностатистически човек трябва буквално да пълзи през неудобно тесния отвор, за да си пробие път и да влезе в по-широкия тунел.
Шлупф може да възникне и хоризонтално, свързвайки два тунела на едно и също ниво.
Целта, за която са били построени Ердстал, все още е мистерия. За някои местни жители тези подземни тунели се свързват с легендарни същества като елфи или джуджета, за които се твърди, че са ги построили и живеят в тях. На някои места Ердстал са получили фантастични имена, отразяващи връзката им с местния фолклор.
Сред тях са “Дупката на Гоблините” (“Shrazelloch”) и “Пещерата на Мандрагората” (“Alraunenhöle”). Други предполагат, че Ердстал са били свързани със замъци и са служили като тайни пътища за бягство, както се споменава в някои саги. Въпреки това, проблемът с тази интерпретация е, че Ердстал имат само една входна и изходна точка, което ги прави неподходящи за тази цел.
Други предполагат, че тунелите са били използвани като скривалища, но теснотата на тези проходи, съчетана с факта, че в тях практически няма въздушни течения, поради единствения вход и изход, биха ги направили доста неудобно и неприятно убежище. Друго предположение е, че са били използвани за съхранение на вещи.
Отново, размерът им ги прави непрактични и за тази цел. В допълнение, много Ердстал са под водолинията и се пълнят понякога с вода, особено през зимата. Следователно е малко вероятно Ердстал да са били използвани за съхранение.
Някои спекулират, че ранните християнски мисионери са донесли със себе си езически идеи, останки от учението на друидите или специални келтски концепции за отвъдния живот, което е довело до изграждането на подземните галерии.
Има теория, че тунелите са затвори за демони, зли джуджета и немъртви, но не всеки намира тези духовни тълкувания за убедителни.
Едно от най-странните твърдения за тях е, че са част от огромна, взаимосвързана мрежа от подземни проходи, които се простират от Шотландия на запад до Турция на юг.
Спекулира се, че тези тунели са функционирали като вид „древна подземна магистрала“, която е позволявала на хората да се придвижват безопасно от едно място на друго, независимо какво се случва над земята.
Но има различни проблеми, свързани с тази теория. Например, въпреки че има хиляди Ердстал, те всъщност не са свързани помежду си. Друг момент е, че въпреки, че големи подземни градове са открити в Кападокия, те са много различни от европейските Ердстал.
801 от 1117 снимки
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.