Снимки на стена

Неандерталците и хората са участвали в брутални партизански войни по целия свят повече от 100 000 години, сочат доказателства.

Известно е, че неандерталците и съвременните хора са произлезли от един и същи еволюционен клон. Нашият общ геном е 99,7% подобен.

Преди около 600 хиляди години нашите предци са се разделили на две части. Онези, които по-късно станаха известни като Homo neanderthalensis (Неандерталци) , тръгнали да изследват Евразия. Хомо сапиенс остава в Африка няколкостотин хилядолетия.


Тогава обаче сапиенсите, следвайки своите братовчеди, също отишли на друг континент. Сега археолози и антрополози проучват как тези два вида са съжителствали на едни и същи територии, съобщава sciencealert.com .

Както неандерталците, така и сапиенсите са били опитни ловци, добри бойци с добри организационни умения. Въпреки това, поради структурните особености на тялото, предците на съвременните хора са били по-плодовити.Това е една от причините да се изселят от Африка – в търсене на ресурси за храна.

По това време обаче неандерталците са окупирали най-богатите територии на Евразия и това довело до дълъг период на съперничество между двата вида.

В същото време, поради сходството между геномите на хората и неандерталците, учените стигнаха до извода, че нашите роднини имат същите инстинкти да защитават своите територии.

Николас Лонгрич, старши преподавател по еволюционна биология и палеонтология в университета в Бат, смята, че борбата за господство в Евразия е продължила повече от 100 000 години.

„Най-доброто доказателство, че неандерталците не само са воювали, но и са успели във войната е, че не са били победени веднага. Вместо това в продължение на около 100 000 години неандерталците се съпротивлявали на експанзията на съвременните хора“, казва ученият.

Също така отбелязва, че въз основа на всичко, което изследователите знаят за навиците на съвременните хора, едва ли може да се очаква, че след като са срещнали съперници в огромни територии, богати на плячка, хората ще им позволят да останат.

Една от причините сапиенсите да се стремят да унищожат неандерталците може да бъде демографският фактор.

„Нарастването на населението неизбежно принуждава хората да завземат повече земя, за да осигурят достатъчно територия за лов и търсене на храна за потомството си“, добави палеонтологът.

Но фактът, че борбата е продължила толкова дълго, доказва, че неандерталците са били не по-малко сръчни, умели и смели воини от нашия вид. По въоръжение, тактика, стратегия, хората и неандерталците били приблизително равни.

Но в един момент настъпи обрат в тези войни. Каква е причината не е известно със сигурност. Един от вероятните фактори учените смятат изобретяването на далекобойни оръжия.

„Може би изобретяването на далекобойни оръжия – лъкове, копиехвъргачки, метателни бухалки е позволило на по-умствено развития Хомо сапиенс да побеждава набитите груби неандерталци отдалеч,без да се стига до пряк контакт. Използвана е тактика „удари и бягай“, разсъждава Никълъс Лонгрич.

Друга причина може да е изобретателността на сапиенсите, която им позволява да получат повече плячка с по-малко усилия.Така, по-добре нахраните мъжете имат повече сила за дълги битки.

В допълнение, по-обилната и задоволителна храна повишава степента на оцеляване на децата,следователно дава числено превъзходство на сапиенса.

Ученият подчертава, че ако неандерталците са били пацифисти, както са склонни да вярват някои изследователи, войната е щяла да приключи много по-бързо.

Вероятно сапиенс в даден момент са успели да станат по-квалифицирани воини от своите роднини. Това е най-вероятната причина съвременните хора да завладеят планетата.
139 от 1158 снимки
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.