БЪЛГАРИЯ – НАЙ-СТАРАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА
27 ноември 2014 г. в 22:54
БЪЛГАРИЯ – НАЙ-СТАРАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА

Според оксфордския професор Норман Дейвис българите стоят „в ядрото на европейската цивилизация.” Това е човекът, който за първи път, може би, в западната историография отделя достойно и подобаващо място на нашата държава България в неговия достоен труд „История на Европа”. Професор Дейвис е един от малкото историци, които пишат за България без никакви предубеждения. Любопитен е и факта, че за разлика от много други учени, то професор Норман Дейвис се отнася към България и българите с много голяма симпатия. Според него понятия като Англия, Франция, Германия, Испания, а и много други такива имена на държави накъде около 1265 година са били много далеч от днешния им смисъл. За оксфордския професор през целия ХІІІ век в Европа изобщо не е можело да се говори за национални държави и ако тогава някъде в Европа е имало и се е развивала някаква национална самоличност, то това е било само по отношение на някои малки държавици, които действително успяват да се идентифицират като самостоятелни и да се отделят от съседите си. Такива държави, според професор Норман Дейвис са: Португалия, Дания, Сърбия и България,а през осемдесетте година на дванадесетия век, както Сърбия, така и България са утвърдили своята независимост от Византия и нещо, което е още по-важно, че тези две държави успяват не само да се определят като самостоятелни, но утвърждават собственото си определение като самостоятелно, като създават собствени православни църкви със свои патриарси. Тези именно църкви със самостоятелни патриаршии бяха мощното оръжие на тези държави в борбата им за самостоятелно отделяне и създаване на свой собствен национален елит, което направи възможно и създаването на собствени национални институции.
Според оксфордския професор тази е крачката, която не успява да направи нито една от тогавашните християнски държави в Европа и то чак до епохата на Реформацията през шестнадесетия век.
Професор Норман Дейвис, обаче обяснява, че през тринадесетия век България е много по-напреднала както от Сърбия, така и от Португалия и Дания, защото по онова време Сърбия е била само кралство докато в същото време България е вече международно признато царство –респективно Империя и то още от десети век.
Същото това се отнася и за организацията на Българската православна църква, която българския народ има почти през цялото Средновековие, като своя независима и самостоятелна институция, която е била международно призната докато Сръбската църка е на подчинение през цялото времена Цариградската патриаршия.
Всъщност професор Дейвис твърди, че още с основаването си Аспарухова България е включвала и цяла Румъния и с много факти той доказва,че България и българите са най-старата нация на стария континент и нещо повече…Според оксфордския професор Норман Дейвид, „когато България е била държава, Европа е ходила права под масата!”

Събрал и подредил
Димитър Стойков
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.