та „Слънце“

От Зорница • 25.12.2012 • 3 коментара • 0/5

Пита "Слънце"

Pin It
Празнична рецепта за Пита „Слънце“ - много вкусна и красива.

Брой порции: 12Трудност: 3
Пита „Слънце“
Продукти:

300 мл прясно мляко + 200 мл вода
1 мая (50 г),
2 супени лъжици захар
1 супена сол
1 кг брашно
4 бр. Яйца
3 супени лъжици кисело млеко
3 супени лъжици олио
75 г масло
1 супена лъжица оцет
Начин на приготвяне:
Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по - топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята.

Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата ( като отделяме единия жълтък за намазване) + киселото млеко + олиото и се започва бъркане като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно.

Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 части.

Точат се и всяка част се маже с масло и се нареждат една върху друга. Реже се на триъгълници като пица.

Оформя се една топка от тестото и се слага по средата и триъгълниците се обръщат от острата страна към по широката и се нареждат около кръга по средата и така се оформят лъчите на слънцето. Така готовата пита се оставя да втаса.

Маже се с жълтък + прясно мляко или олио, поръсва се със сусам.

Пече се на 200 градуса около 30- 40 минути.

Като се извади от фурната се покрива с мокра кърпа.

По желание може да се поръси със сусам или мак.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.