Откриха златно съкровище край Царевец

Сподели

09.10.2014 16:03; 24 часа онлайн; 316; 0;

Премиерът Георги Близнашки и кметът на Велико Търново Даниел Панов пред руините на новооткритата църква
Златни накити откриха археолозите при разкопките на манастирския комплекс "Успение на Св. Богородица", източно от крепостта Царевец.

Масивни златни обеци, златен пръстен с инкрустиран аметист, обработен до съвършенство, както и златно копче от дреха са част от находките, уточни за БНР ръководителят на археологическия екип проф. Хитко Вачев. Предметите са открити в зидана гробница в притвора на църквата, разкрита преди месец от археолозите. Вероятно са принадлежали на знатна дама, свързана с царския двор.

От писмените извори е известно, че в Търново, през епохата на средновековието, точно в столичния период на Търново, има три богородични манастира. Имам щастието да уверя, че съм открил един от богородичните манастири. Това е само църквата към манастира. Църквата е строена в 30-те години на 13 век.

Има запазен надпис. Той е частично запазен надпис, на който се чете цар. Тъй като писмените извори сочат, че по времето на цар Иван Асен и съпругата му Анна-Мария се издигат множество манастири, вероятно става дума за изграждането на манастира по времето на Иван Асен. Продължава да функционира и през 14-ти век. Упоменато е в Похвалното слово на Евтимий Търновски за Григорий Цамблак. Патриархът също много често е посещавал този манастир. Гробницата е с доста особена форма, във формата на кораб. По този начин се изгражда само митрополитски и патриаршески гробници. Имам всички основания да считам, че тук вероятно е погребан някой от българските патриарси, обясни Вачев.

Той е намерил основите на църква, над 4000 фрагмента от стенописи и 700 елемента, сред които и златни, от мозаечна патронна икона на Света Богородица. Според професор Вачев, това е царски манастир, вероятно от времето на Иван Асен Втори.

Професор Вачев очаква държавата да отпусне 30 хиляди лева за спешна консервация и защитно покритие на разкритата част от средновековния манастир.

Купи от MediaMall.bg: В-к "24 часа" от 20.09.2014 г. - електронно изданиe, цена 1.20 лв.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.