На снимката долу виждаме разположението на чакрите на тялото на човека. Всяка чакра има собствен цвят. Когато погледнем аурата на човека, тя е като дъгата- червен, оранжев, жълт, зелен, син, индиго, виолетов.
Всяка чакра е свързана и с определени анатомични области, близо до които е разположена, затова при увреждане на чакрите се разболяват съответните органи. Това е нищо повече от потвърждение на енергоинформационната същност на човек, а също и доказателство за възможността да се прави енергийна диагностика и лечение.
Червеното съответства на коренната първа чакра. Червеното се свързва с физическото ниво и е носител на първопричината. То е инициаторът, създателят, новаторът.
Намира се в основата на гръбначния стълб, отговаря за дебелото черво и надбъбречните жлези. Тази чакра активира у човек волята му за оцеляване и утвърждаване сред останалите, желанието му за сигурност и стабилност. Това е и чакрата на парите и финансовото благополучие. Елементът на Муладхара е Земя. Асоциира се с червения цвят.
Свадхищана – наричана още коремна или сакрална чакра. Разположена е малко над коренната чакра, в близост до половите органи, и отговаря за половите хормони у човека. Тя влияе на личния и интимния му живот, на неговата сексуалност и желанието му да създаде потомство, отключва първичните му инстинкти. Тази чакра се смята още за център на творческото познание, търси вдъхновение в красотата на заобикалящия ни свят. Смущения в този енергиен възел предизвикват проблеми във връзките и взаимоотношенията с противоположния пол. Елементът на Свадхищана е Водата, а за неин цвят се приема оранжевият.
Манипура - чакрата на слънчевия сплит. Намира се малко над пъпа и отговаря за храносмилателните процеси в тялото. Грижи се за черния дроб, панкреаса и стомаха, регулира нивото на кръвната захар. Твърди се, че при проблеми този енергиен възел се възстановява най-бавно. При неправилно функциониране на Манипура човек става мързелив, болнав, уязвим, често изпада в депресивни състояния. Елементът на Манипура е Огънят. Свързва се с жълтия цвят.
Анахата – чакрата на сърцето. Концентрирана е в центъра на гръдния кош, отговаря за кръвообращението и естествено за работата на сърцето. Според мнозина тук се намира и душата на човек. Анахата подтиква хората да обичат и да търсят своето призвание, да са състрадателни, да бъдат алтруисти. Хората, които са прекалено чувствителни или пък крайно апатични, обикновено имат проблеми именно с тази чакра. Елементът на Анахата е Въздухът, а нейният цвят е зеленият.
Вишудхи – чакрата на гърлото. Грижи се за дихателната тръба, ларинкса, лицето, устата, носа. Отговаря за речта и за комуникацията между хората. Не случайно я наричат още „чакрата на дипломацията“. Елементът на Вишудхи е Етерът. Асоциира се със синия цвят.
Аджна - разположена между веждите, това е чакрата на челото. Тя е по-малко позната от останалите, тъй като не е развита напълно. Отговаря за работата на хипофизата и епифизата. Тези, които умеят да я активират и контролират, са надарени с много силна интуиция, граничеща с ясновидство. Тази чакра отключва въображението, прави човека милостив и издига прошката в култ. Елементът на Аджна е Телепатията, а цветът – индиго.
Сахасрара – седмата чакра символизира върховното познание. Тя се намира над главата на човек и е активна само когато другите чакри са в хармония помежду си. Тя унищожава негативните чувства, за да отвори път към познанието и любовта. Отговаря за хормона на щастието – мелатонин. Елементът на Сахасрара е Мисълта/ Съзнанието, а за неин цвят се смята виолетовият.
Знаейки вече къде се намират чакрите и за какво отговарят, можем спокойно да си поддържаме енергийния баланс с различни техники. Най-лесната е да се хармонизираме с цветовете на чакрите.
Затваряме очи, след като сме заели удобна за нас поза и си представяме първа чакра-червено, минаваме на втора- оранжево, трета- жълто, четвърта- зелено, пета- синьо, шеста- индиго, седма виолетово. След като сме активирали цветовете на чакрите си представяме как сме в една сфера и цветовете започват да се разрастват и напълват тази сфера с нюансите си и отстрани тя изглежда като дъгата, добавяме и малко светлина вътре и блясък и така се укрепва и аурата. Здрава аура- здрав човек, балансирана аура- щастлив и уравновесен човек!
Същото важи и за лечение с цветовете на чакрите. Ако имате заболяване погледнете на коя чакра отговаря заболелия орган. След като има болест има недостиг на енергия и любов в тази област. Ако ви боли гърлото засилете работата на гърлената чакра като съсредоточите вниманието си върху синия цвят и го задържите за по дълго време. За да засилите ефекта концентрирайте се върху болния орган и му изпратете любов, представете си как се усмихва, кажете му, че го обичате и сте му благодарни за вярната му служба, а на болестта кажете: Погостува ми, беше ми приятно, но твоето място не е тук, хайде по живо по здраво отиди си у дома- и си представете как я избутвате навън през ръцете или краката. Например гърлото като ви боли избутвате болестта през някоя от ръцете.
Успех на всички
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.