Въздушен кекс
250 мл. кисело мляко
200 гр. брашно
150 гр. царевично нишесте без аромат
4 яйца
2 жълтъка
130 гр. захар
125 гр. меко краве масло
10 гр. бакпулвер
1 пакетче ванилия
настърганата кора на един лимон
1 щипка сол
пудра захар
Разделете жълтъците от белтъците. В отделна купа разбийте с миксер мекото масло с половината захар на пухкав крем. Като продължавате да разбивате, добавете жълтъците един по един. Прибавете киселото мляко, ванилията и лимоновата кора и разбъркайте сместа.
Отделно разбийте белтъците с 1 щипка сол, до получаването на "връхчета", тогава сипете останалата захар и продължете да разбивате още 2 минути. Добавете белтъчния "сняг" към маслената смес и разбъркайте внимателно с лъжица. Прибавете пресетите заедно брашно, нишесте и бакпулвер. Отново разбъркайте внимателно с лъжицата.
Изсипете тестото в намаслена и набрашнена правоъгълна кексова форма (30 см. на 10 см.). Печете кекса във фурната при 180*С около 30-40 минути. Извадете горещият сладкиш от формата и го оставете върху решетка да изстине. Поръсете кекса с пудра захар и може да го поднесете.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.