Призовавам нашите балкански съседи да покажат разум и да си подадем ръка. Не е ли сега момента, в който трябва да забравим раните от миналото и да си дадем ръка за по-добро бъдеще? Не е ли сега времето за един силен Балкански съюз?
Алексис Ципрас: От днес Гърция вече не е член на ЕС! (Подробности)
Алексис Ципрас извади Гърция от ЕС, страната вече не е член на съюза?

Гръцкият премиер Алексис Ципрас сензационно обяви по всички гръцки телевизии, че република Гърция едностранно прекратява членството си в Европейския съюз. Решението е взето, в отговор на острите критики отправени към страната от останалите членки на съюза, които вместо да подадат ръка, за да се справи Гърция с финансовата криза, използват момента, за да събират лихвите по дълговете и така да поставят държавата в подчинено положение, без да дават възможност на местните политици да управляват реално страната, пише biznisvesti.mk.
Ето какво каза още гръцкият премиер:



„Уважаеми съграждани, след дълги дни на анализи и оценки, ние взехме това трудно решение, но не поради наше желание, а под натиска на обстоятелствата, които всички вие знаете. През последните години след въвеждането на еврото, като платежно средство, вместо да се подобри ситуацията за нашия народ, стана по-трудно, и ни бяха отпуснати заеми, уж за да се подпомогне развитието на нашата страна, а всъщност целта е била пълен контрол над народа на Гърция и неговото бъдеще.

Ние като политици, избрани от вас, за да ви управляваме, не можем да позволим тази унизителна позиция да стане факт и затова обявяваме, че едностранното прекратяваме членството в Европейския съюз, и спираме изплащането на външния дълг, който отказваме да признаем за истински. В рамките на една седмица, ще се върне отново старата наша парична единица — драхмата, с която всички вие си спомняте колко добре се живееше тогава.


Македонски ежедневник съобщи по-рано сутринта новината.
Гърция винаги се борила за своята независимост и свобода, ще се борим и сега. Гърция има силно развито земеделие и туризъм, и призовавам всички граждани на Гърция да застанат като един и да покажем ясно твърдата си позиция, че отсега ние ще работим само за своите интереси.

Призовавам нашите балкански съседи да покажат разум и да си подадем ръка. Не е ли сега момента, в който трябва да забравим раните от миналото и да си дадем ръка за по-добро бъдеще? Не е ли сега времето за един силен Балкански съюз?

Надяваме се, че след тази наша инициатива няма да последва опит за преврат, защото нашето освобождаване настъпи точно сега, и ние сме готови да го защитаваме с всякакви средства до последния човек! Да живее Елада! Да живее гръцкият народ! „, завърши обръщението си Алексис Ципрас.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.