В един чуден пролетен ден, в дълбоките морски води край Одеса, една от малкото останали есетри пъструги усеща, че е настъпил дългоочакваният момент да даде живот на хиляди малки рибки. Но за разлика от другите обитатели на соленото Черно море, тя може да стане майка единствено в сладководния Дунав.

Пътят дотам е дълъг и страшен, но пъстругата помни своя роден дом и той я зове обратно. Трябва да се нахрани добре, преди да тръгне – това ще е последният път, в който ще може да хапне, преди да се завърне в морето. А това може да отнеме повече от месец!

Рибата поема на пътешествие и смело преодолява всички опасности. А те дебнат отвсякъде – измамните лабиринти на Дунавската делта, мръсната вода, зловещ багер, който дълбае крайречния бряг, смъртоносните куки на бракониерите…

Но едва зърнала родното си място и устремена с последни сили към него, тя неусетно попада в рибарска мрежа. Изваждат я от водата и хоп… дъно на лодка, кални ботуши, неспирни възгласи… Огромни ръце се протягат към нея… Сърцето ? ще се пръсне от ужас.

Ще успее ли да хвърли хайвера си или хората ще се докопат до него в желанието си за бърза печалба?

Тази история има щастлив край!

Защото хората, които улавят пъстругата, са учени от WWF и Националния природонаучен музей. Всяка пролет и лято те търсят есетри в Дунав, за да ги опазят и да им дадат шанс да се размножават на спокойствие.

Пъстругата е премерена и пусната отново на свобода. В нея има малко устройство, което ни изпраща сигнал за местата, на които е била Пламена. Да, така я кръстихме. И се надяваме, че след няколко години тя ще се върне, за да създаде още едно поколение есетри.

С ваша помощ експертите на WWF ще продължат да търсят есетри, дори и от критично застрашени видове. Надяваме се да имаме повече истории с щастлив край.

А междувременно, не пропускайте да разказвате на всички около вас, че за него ще допринесете и вие с дарение на spasetedivatapriroda.bg/esetra.

Благодарим ви от сърце!
Елена Ганчева
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.