Майчини бактерии-микробиом

Когато говорим за микробиом, визираме основно чревния тракт, защото именно той е определящ за имунната система и здравето. Нови научни открития и доказателства потвърждават, че всяко заболяване като затлъстяване,автоимунни заболявания, диабет, сърдечно-съдови, алергии, онкологични, проблеми са съпътствани с дисбаланс на чревния микробиом.
В здравия организъм са заселени микроорганизмите /Бацилус и др./които са в симбиоза с майчините бактерии(микробиом), като ние им осигуряваме храна, а те подпомагат храносмилането и имунната ни система, осигуряват синтеза на витамини, и ни защитават от патогенни микроорганизми. В резултат на неправилно хранене, при честа консумация на захар и рафинирани храни, постоянен прием на антибиотици, контрацептиви и други лекарства, както и  при продължителен стрес се нарушава баланса  между симбиотичните,патогенните, условнопатогенните и микробиома(майчините бактерии). В такъв случай превес вземат патогенните бактерии, които създават в организма киселинна среда, произвеждат метаболични остатъци, нарушаващи чревната цялост (т.н. пропускливо черво) и създават здравословни проблеми. Понякога могат да минат години, преди нарушения чревен баланс да прерасне в някакво заболяване. Всичко зависи от индивидуалността на организма, както и храненето , съня, заобикаляща среда и нивото на стреса.
При раждането става заселване на новия организъм с  бактерии .Тези микроорганизми изграждат имунната система и оформят правилната колонизация на чревния микробиом.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.