Stefan Tafrov е в компанията на Калоян Янков и Seva Pamukchieva.
6 часа
На 22 септември 1948 г. Никола Мушанов, последният останал жив министър от правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта четиридесет години по-рано, е в Търново, по ирония на съдбата интерниран от комунистическата власт именно там. Въпреки последователната си опозиция на прогерманския курс на управляващитепрез 30-те и 40-те години, въпреки смелото му противопоставяне на гоненията срещу българските евреи, той е преследван от комунистическата власт и умира в лагер. В дневника си бележитият парламентарист и държавник пише:
"И днешният ден е хубав есенен ден, както оня от тогава. Сутринта хладна, небето ясно, а по обед горещина като тогава, когато в пот изкачихме височината на Хисаря, Царевец, дето Царя и Малинов проинесоха речи пред многолюдното мнозинство. Аз се упътих натам с едно чувство на гордост и на униние. С гордост, защото съм участвал в осъщестяваването на едно голямо историческо дело, защото хвърляйки поглед назад в период от четиридесет години не мога да намеря дата, когато е отбелязана една народна придобивка с мирни средства, както и спечелването на независимостта и завземането на Източните железници. С униние. Вървя сам, самотен из улиците. Докато достигна Царевец, никъде признак зa празник, никъде проява на радост като че ли е обикновен ден....навред хора с наведени глави, никой неподозиращ, нечуващ свързаното събитие с този ден." Три години по-късно Мушанов издъхва в концентрационния лагер, където е изпратен от комунистическата власт.
Позор за комунизма, унищожил задълго независимостта на България и слава на държавници като Малинов, Ляпчев и Мушанов! Да живее свободна и независима... Виж повече
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRYJOe1tTFgTXQYxe_a1O8xjUEvKMF_teE2j63GDpXFn0nfJfDpQinoYQ
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.