Фейсбук“ е едно от най-сигурните средства, чрез които да влезете в друга реалност, но чрез лъжи. Целта е една – когато някой разглежда профила ви, да си помисли: „О, какъв хубав живот има. Колко е заможен и как всички го харесват. Толкова му завиждам.“

1. Промяна на името Доста хора променят част от името си, за да привлекат внимание. Други пък стигат още по-далеч и благодарение на тях социалната мрежа се превърна в малък латиносериал с екзотични имена. Така Мария Иванова от Пловдив стана Мария Торес от Милано или Есперанза Белучи от Монако.

Много модно сред фейсбук кифлите е също така да се кръщават с имена, подходящи по-скоро за жители на арабските емирства. Току-виж някой си помислил, че сте дъщеря или син на шейх. Може и половинка – дори още по-добре.

2. Лежите на дивана вкъщи, а се отбелязвате от нощен клуб. Нищо, че докато във виртуалното пространство сте на „Какао бийч“, в истинския живот купувате чушки от кварталния магазин. Във връзка с това се появиха и следните забавни изказвания: „Майка я пратила да купи лук, а тя си постнала „На шопинг съм“ и „Накиснала си е краката в леген със сол и написала, че е на СПА“.

3. Снимка до кола. Със сигурност поне веднъж сте виждали кадър на момче, което с едната си ръка се прави, че отваря вратата на скъпа кола, а с другата говори по телефона. Това вече е отживелица. Ако случайно попадне в такова возило, първото нещо, което прави типичният лъжец от „Фейсбук“, е да снима волана, за да се види марката, след което да си щракне селфи на седалката. Жените действат по съвсем друг начин. Снимат се в колата на някой приятел или в някоя автокъща и отдолу пишат многозначното „Благодаря“. Оттам нататък на вас остава да се чудите от гаджето ли е подарък, или от татко. Отговор на въпроса ще намерите, когато на следващия ден я засечете в градския транспорт.

4. Кадър как четете книга. Новият девиз на умната кифла е „Интелигентността е красота“. Към написаното добавете снимка с книга и чаша вино. В коментарите отдолу е добре да има и цитат от това, което четете, за да покажете, че сте наясно с нещата. Каква е лъжата тук? Много хора се правят, че четат, само докато направят снимката, и не я споделят. Кадърът цели да докаже, че вие блестите най-вече с интелектуални качества и богата обща култура, а не с външен вид. Всичко това е лъжа, защото човек, който обича да чете и е потънал в историята на книгата си, никога няма да се досети дори да влезе във „Фейсбук“ в този момент.

5. Загадки относно семейното ви положение Доста момичета публикуват снимка на ръката си с пръстен на нея. Започват въпроси дали девойката е сгодена и честитки, а тя отговаря само с по една усмивка. Целта е да бъде звездата на деня и всички да говорят за нея. Истината в повечето случаи е съвсем друга, а бижуто е част от чеиза на майка отпреди 30 години.

6. Приятелство с известни личности Някои потребители качват селфита с известни личности и след това ги отблязват. В коментарите отдолу се държат фамилиарно с тях, за да си мислят останалите, че са близки приятели. В реалността обаче те са просто фенове, които са се снимали с популярна личност, която харесват. Други пък им пишат коментари все едно всеки ден пият кафе заедно.

7. Фалшиво местожителство За да съвпада новото ви име напълно със същността ви, е добре да „заживеете“ в Дубай. Други подходящи варианти са Портофино и Сен Тропе. Това е признак за много високо социално положение. От момента, в който публикувате лъжливото си местожителство, трябва да бъдете изключително предпазливи, защото опасности дебнат отвсякъде. Ходете само с тъмни очила и шапки, за да не ви разпознават съгражданите ви. Все пак вече живеете в друга държава. За да вдигнете още повече рейтинга си, добавете в информацията за образованието си, че сте завършили „Харвард“ или „Оксфорд“. Това автоматично ще ви добави нови последователи.

8. Качване на стари снимки Тази точка е тясно свързана с лъжата, че живеете в друга държава. Има потребители, които веднъж отишли на почивка, си правят по 2-3 хиляди кадъра от мястото. След това в продължение на месеци постват старите снимки и се стараят да заблудят всички, че вече живеят в Италия например. Подобно състояние граничи с шизофрения и не е за подценяване.

9. Чужда профилна снимка. Снимка на човек с перфектна фигура за профилна. Опитвате се да щракнете върху нея, за да я разгледате по-отблизо, и се оказва, че е заключена и може да се гледа само в малък размер. И как иначе, когато фотосът изобщо не е на този, който я е качил

10. Почивка с любимия, а всъщност с мама. Някои жени споделят снимки от почивки, на които не се вижда почти нищо, за да е по-загадъчно. Гледката е към басейна на някой хотел, залез или храната от румсървиса. Възможностите за описание под кадъра са главно две: „Винаги знаеш как да ме зарадваш“ или „Утрините са най-красиви, когато се събуждаш до любимия“. За да изглежда по-тежкарско, може отдолу да има и само едно сърце.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.