АДАПТОГЕНИТЕ -
Чудото на Природата

Стрес, умора и вътрешни възпалителни процеси. Бичът на 21 век, с който ни се налага да справяме всеки ден. Понякога – успешно, друг път – не, и обикновено за сметка на нещо друго.

Проблемът с първите две е, че когато се почувстваме изморени и стресирани, търсим спасение в храни и напитки, с които сме свикнали от години – кафе и сладко, обикновено в комплект. И въпреки че и двете работят, за съжаление, ефектът им е краткотраен и скоро отново се връщаме в изходна позиция – усещаме умора и стрес.

А що се касае до вътрешните възпалителни процеси или “тихият убиец”, както го наричат в някои среди, често не взимаме никакви мерки. Истината е, че към днешна дата, в медицинските среди, възпалението е считано за една от основните причини за доста здравословни неразположения – от проблеми със стомашно-чревния тракт до автоимунни заболявания и др.

Др. Франк Липман дори твърди, че: „възпалението е една от основните причини човек да се чувства стар, защото може да причини болки в тялото и ставите, липса на енергия, разсеяност, да те кара да забравяш и много други“. Затова и човек може да се чувства стар доста по-рано, отколкото е редно, и целта на противо-възпалителното хранене и начин на живот е да се чувстваме пълноценни колкото се може по-дълго.

Това е и причината, според мен, всеки един от нас да е добре да се стреми към някаква форма на противо-възпалително хранене, без разбира се, да изпада в крайности.

Когато търсим алтернатива на това да се лекуваме или за подобряване на здравословното състояние ние се обръщаме назад към природата,особено към “адаптогени“ – специални билки, за които казват, че помагат на тялото да се адаптира към стреса, да устои на умората, да противодейства на възпалението и в крайна сметка ни помагат да живеем по-дълго, и по-щастливо.

В действителност, адаптогените са просто натурални продукти с някои много специфични ползи за нас, хората. Като например, да ни помогнат да се успокоим, да имаме повече енергия, да спим по-добре, да нормализираме дисбалансите и да се погрижим за здравето на надбъбречната жлеза, или казано по друг начин – да помогнат на организма да се справя по-лесно с ежедневния стрес.

Терминът „адаптоген“ получава официална дефиниция през 1968 г. от колегите на Лазарев – Израел Брекман и И. В. Дардимов, според които, за да може дадена билка да се нарича “адаптоген” тя трябва:

1. Да бъде нетоксична за получателя и физиологичните нужди на организма.
2. Да повишава силата на резистентност на организма срещу различни стресови фактори, включително физични, химични или биологични.
3. Да има нормализиращо влияние върху организма, независимо от посоката на промяна от физиологичните норми, причинени от стресора.

Да, да, звучи твърде медицински, затова нека преведа – адаптогенът е безопасно, растително базирано вещество, което балансира реакцията на тялото при стрес и поддържа общото здравословно състояние като го нормализира. Тоест, включва се в действие САМО когато има нужда от него, без да вреди.

Ето и два от тях:

РЕЙШИ

Рейши( любим) гъбата - шампион, когато искаме да се отпуснем вечер и да се насладим на качествен и пълноценен сън. Свързват я още с дълголетие, подобрена имунна функция и ясен мозък.

#Reishi е доста добре проучена и резултатите от тестовете с нея са доказали нейната ефективност срещу всичко – от #възпаление през #умора, #чернодробни заболявания, #храносмилателни нарушения, #кожни и #автоимунни заболявания до #безсъние, #тревожност и #депресия.

Предполагаемо действие:
– подпомага здравето на черния дроб и
детоксикацията;
– балансира хормоните за по-добър сън;
– дава ни енергия и подобрена концентрация и памет;
– действа противовъзпалително;
– бори се с алергиите.

АЛОЕ ВЕРА

Алое Вера съдържа над 200 активни съставки, включително витамини, минерали, аминокиселини, ензими, полизахариди и мастни киселини и не е чудно, че е използван за широк спектър от средства за защита. По-голямата част от листата на Алое Вера са пълни с плътно вещество като гел, което е около 99% вода.

ЕТО СПИСЪК НА ТОП 12 ПРЕДИМСТВА И МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ ЗА АЛОЕ ВЕРА:

1. АЛОЕ ВЕРА Е С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Алое вера съдържа много витамини, включително A, C, E, фолиева киселина, холин, В1, В2, В3 (ниацин), B6. Алое Вера е едно от малкото растения, които съдържат витамин B12. Някои от 20-те минерали, открити в алое вера, включват: калций, магнезий, цинк, хром, селен, натрий, желязо, калий, мед, манган.

2. АЛОЕ ВЕРА Е С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА АМИНО И МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Аминокиселините са градивните елементи на протеините. Има около 22 аминокиселини, които са необходими за човешкото тяло и 8 от тях са от съществено значение. #Аминокиселините, намерени в алоето, са около 18-20 и в тях влизат всичките 8 незаменими аминокиселини.

Алое Вера също така включва доста впечатляваща гама от мастни киселини. #Алоето съдържа три растителни стероли, които са важни мастни киселини-HCL #холестерол (което намалява мазнините в кръвта), кампестерол и B-ситостерол. Всички те са полезни за намаляване на симптомите на алергии и стомашно разстройство. Други мастни киселини са линолова, линоленова, миристинова, каприлова, олеинова, палмитинова и стеаринова.

3. АЛОЕ ВЕРА Е АДАПТОГЕН

Алое Вера е добре известен адаптоген. Адаптоген е нещо, което повишава естествената способност на организма да се приспособява към външните промени и да се противопоставя на заболявания. Смята се, че силата на алоето като адаптоген балансира системите на организма, стимулира отбраната и адаптивните механизми на тялото. Това ни дава повишена способност да се справяме със стреса (физически, емоционален и стреса на околната среда като замърсяването).

4. АЛОЕТО ПОМАГА НА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Лошото #храносмилане е свързано с много заболявания. Правилно функциониращият храносмилателен тракт е една от основите на здравето. Алоето помага за успокоение и прочистване на храносмилателния тракт и за подобряване на храносмилането. Интересното за алоето при вътрешно приемане е, че тъй като е адаптоген, то помага и при запек, и при диария. Това растение е било лек за много хора с проблеми като синдром на раздразнените черва, както и киселинен #рефлукс. Алое Вера също помага да се намали количеството на неприятелските бактерии в червата ни и държи чревната флора в равновесие. Алое е и противоглистно средство, което означава, че помага на тялото да се отърве от глистите.

5. АЛОЕ ПОМАГА ПРИ ДЕТОКСИКАЦИЯ

Алое Вера е желеобразна растителна храна, също като водораслите и чиата. Основната полза при консумация на гелообразни растителни храни е, че тези гелове лесно се придвижват през стомашно-чревния тракт, усвояват #токсините по протежение на пътя си и ги изхвърлят през дебелото черво. Това спомага за правилното отстраняване на отпадъците от тялото Ви, а също и за #детоксикация на тялото Ви.

6. АЛОЕТО АЛКАЛИЗИРА ТЯЛОТО

Заболяванията не може да се проявят в алкална среда. Повечето хора живеят и се прехранват предимно с киселинни храни. За да сте здрави, не забравяйте правилото 80/20 – 80% алкални храни и 20% кисели. Алое вера е алкало-образуваща храна. Той алкализира организма, помага да се балансират прекалено киселинните хранителни навици!
LR Bulgaria
надявам се да харесвате натурални продукти с високо качество с доказан произход,ако е така може да се свържете с мен по всяко време,лек и приятен ден
15:03:32 | 10-03-20
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.