ВРЪЗКАТА между МОЗЪКА и ЧЕРВАТА !!!

Човешките ЧЕРВА са покрити с повече от 100 милиона нервни клетки - това на практика само по себе си е МОЗЪК. И наистина, ЧЕРВАТА всъщност РАЗГОВАРЯТ с МОЗЪКА, освобождавайки хормони в кръвта, които за около 10 минути ни казват колко сме гладни или че не би трябвало да изядем цялата пица, например ...

Дори САМО мисълта за храна може да ПРЕДИЗВИКА отделянето на ензими в храносмилателната ни система.

Учените все повече започват да преосмислят ръководната функция на МОЗЪКА и да насочват вниманието си към СТОМАШНО-ЧРЕВНАТА система. В червата има огромно количество нерви, които отделят различни видове сигнални вещества.

НЕРВНАТА система на ЧЕРВАТА е също толкова СЛОЖНА колкото и на мозъка, затова се нарича "ЧРЕВЕН МОЗЪК“ или "ВТОРИ МОЗЪК".

♦️♦️♦️Отдавна ни е известно, че има ВРЪЗКА между начина, по който се чувстваме и усещанията в корема – когато сме влюбени усещаме пеперуди в корема или пък може да ни се свие коремът от страх и притеснение, преглъщайки негативните емоции навътре...

ЧЕРВАТА СА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СЕНЗОРЕН ОРГАН В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО, заради голямата си повърхност и сложна НЕРВНА система. През 2013 г. се провежда научно изследване за въздействието на чревния микробиом върху човешкия мозък. Резултатите показват, че след 4 седмично приемане на микс от бактерии, има видими промени в някои мозъчни ареали, най-вече в областите отговарящи за емоциите и болката.

При ХОРАТА С РАЗДРАЗНЕНИ ЧЕРВА, има повишена активност в ЕМОЦИОНАЛНИЯ сектор на мозъка, в който се обработват НЕПРИЯТНИТЕ чувства. При синдрома на раздразненото черво често има ДИСКОМФОРТ и бълбукане в корема и тенденция към диария или запек. ЧЕСТО тези хора страдат и от състояния на ТРЕВОЖНОСТ или ДЕПРЕСИЯ. При продължителен период на малки, хронични възпаления, лоша чревна флора или неустановена непоносимост към храна, може да има и симптоми от страна на мозъка.

ВСЪЩНОСТ тялото ни е СЪВЪРШЕНО и УМНО, и ако е изправено пред предизвикателство, то винаги ще избере по-малкото зло за нас...за да ни предупреди, че нещо не е съвсем наред и да си обърнем внимание.

Според бактериолозите СТРЕСЪТ НЕ Е ХИГИЕНИЧЕН! В променените условия на червата се РАЗВИВАТ ДРУГИ БАКТЕРИИ, които НЕ допринасят за доброто ни настроение и ЗДРАВЕ.

Стресът АКТИВИРА НЕРВИ, които ПРЕЧАТ на храносмилането и извличаме по-малко енергия от храната, като ни трябва повече време за храносмилане.

При състояние на ТРЕВОЖНОСТ и ДЕПРЕСИВНИ настроения е ДОБРЕ ДА СЕ ПОГРИЖИМ И ЗА ЧРЕВНОТО СИ ЗДРАВЕ.

НЕ можем да избягаме изцяло от стреса...ами като добавим и лошата храна, въздух...даваме ли си сметка КАКВО изобщо се случва ВЪТРЕ в нас?

ПРОБИОТОЦИТЕ са ни нужни и съм СИГУРЕН, че НЯМА тяло, което да няма нужда от добри бактерии, от Омега 3, витамини, микроелементи, ензими, антиоксиданти и други.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.