Езикът на котката: какво ти казва писаната?
Йоана Стоянова

Дори и най-големите фенове на котките трябва да признаят, че котките понякога правят неща, които са малко... странни. Познаваме ли котешкото поведение?Те не са толкова лесни за разбиране като кучетата, казва д-р Шиан Симс, вицепрезидент по ветеринарна медицина в Bideawee, организация за хуманно отношение към животните в Ню Йорк.Те правят много неща според собствените си разбирания.

Но понякога тези странни поведения са котешкият начин за комуникация. Ето шест чувства, които котката ви често се опитва да изрази, и знаците, за които трябва да следите, когато наблюдават своите пухкави другари:

1. Котката е развълнувана
Ако котката ви седи на перваза на прозореца и гледа навън и изведнъж започне да издава кратки, писукащи звуци, то това е вероятно защото се е развълнувала, казва Симс. По този начин могат да искат да привлекат вниманието ни, за да ни кажат, че навън има гущер или птица.
Писукащите звуци може да са и техният начин да кажат, че искат внимание, казва д-р Джуди Морган, холистичен ветеринарен лекар и автор на няколко книги. Тези писукащи звуци са и начинът, по който майките котки общуват с котенцата си, казва тя.

2. Котката усеща болка или дискомфорт
В другия край на вокализиращия спектър са скимтенето и силното мяучене, които обикновено са свързани с болка или дискомфорт, казва Морган. Понякога котките скимтят, преди да повърнат, казва тя, което може да означава, че ви казват да приготвите нещо за бърсане. Скимтенето може да бъде и териториално поведение, което котките използват, когато се чувстват застрашени от други котки или животни. Ако скимтенето е постоянно и много силно, трябва да заведете котката си на ветеринарен лекар за преглед, казва Симс. Прекомерната вокализация може да е признак на хипертиреоидизъм - често срещано хормонално заболяване при по-възрастните котки.
Котките също се крият, когато нещо ги боли. През последното десетилетие все повече изследвания показват, че възрастните котки, особено тези на 12 и повече години, страдат често от артрит. Един от най-честите признаци на хронична болка от артрит е криенето и по-продължителното спане. Така че, ако вашата социална и приятелски настроена котка изведнъж започне да ви избягва, обадете се на вашия ветеринарен лекар.

3. Нещо в котешката тоалетна смущава котката
Ако забележите, че котката ви пишка извън тоалетната си, това може да е нейния начин да ви каже, че нещо вътре не и допада - например местонахождението на котешката тоалетна. Ако в дома има повече от една котка или домашни любимци, това поведение може също да сигнализира, че има твърде много конкуренция за тоалетната или че вашата котка се страхува, че може да бъде нападната, докато я използва.
Котката ви може също да се опитва да ви каже, че котешката тоалетна е твърде мръсна за нея. Морган препоръчва да почиствате котешката тоалетна поне веднъж на ден - по-често, ако имате няколко котки в дома си. Ако имате повече от една котка е препоръчително да добавите поне още една котешка тоалетна, за да избегнете подобни проблеми.
Котешка тоалетна
Изхождането извън котешката тоалетна също може да е знак, че вашата котка е стресирана. Уверете се, че котката ви има място, където може да се скрие далеч от други котки или хора, и поставете храната и водата й на тихо и спокойно място. Можете също така да използвате спрей за котешки феромони върху спалното бельо и кутиите на котката, за да намалите нивата на стрес. Ако проблемът продължава, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

4. Котката се чувства се удобно
Котките мъркат, когато са щастливи и им е приятно, обяснява Симс. Мъркането е добър показател, че котката ви е доволна и се чувства спокойна във ваше присъствие. Но не забравяйте да обърнете внимание на езика на тялото на котката, докато тя мърка, за да сте сигурни, че тя не е нервна или уплашена. Ако опашката й е вдигната, ако тя търка лицето си по предмети или във вас, или ако ви показва корема си, това е знак, че котката ви е отпусната.

5. Котката показва любовта си
Котките проявяват привързаност по най-различни начини и ще използват очевидни и не толкова очевидни знаци, за да ви покажат, че ви обичат. Ако котката изпъва лапи и леко забива нокти в ръката или крака ви, тя показва, че ви харесва. Като малки котенцата правят същото на майките си, докато ги кърмят, и това поведение се пренася и в зряла възраст. Това е начин за котката да ви каже, че е спокойно и приятно във ваше присъствие, казва Симс.

Как котката показва любов
Ако ви ближат, побутват с глава и се отъркват във вас - това са също са признаци на котешка обич, казва Морган. Майките котки ближат своите котенца, а котките от всички възрасти показват това поведение като знак за любов и приятелско отношение. Освен това котките имат жлези на челото, брадичката, опашката и отстрани на главите си, казва Морган. Тези жлези отделят феромони, така че когато котките се трият във вас, те на практика ви маркират като свое свойство.

6. На котката й е скучно и иска внимание
Котките имат много специфични начини да ви уведомят кога им е скучно. Ако вашата котка не спира да събаря предмети от шкафа или масата, то това е най-вероятно защото ѝ е скучно и се опитва да се забавлява. Котката може да прояви това поведение, защото знае, че ще предизвика реакция у вас и ще й обърнете внимание, казва Морган.

Котките ви будят сутрин, ако искат вашето внимание - независимо дали търсят храна или искат да си играят.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.