Бързия е село в Северозападна България То се намира в община Берковица,Област Монтана.
Селото е рзположено от двете страни на река Бързийска, в полите на Стара планина,северно от прохода „Петрохан“,на на 538 м надм.в.
Край Бързия има извор с минерална вода с температура 31,8°С.Има и обществена баня,водата лекува ред заболявания:сърдечно-съдови, заболявания на опорно-двигателния апарат и др.
В село Бързия се намира и Учебно опитно горско стопанство "Петрохан", което е учебна база на Лесотехническия университет. В неговата територия се намират най-добрите букови насаждения в Европа. В селото има и профилакториуми, плувни басейни с минерална вода и ученически лагери и множество хижи. Идеално място за почивка както през лятото, така и през зимата.
Селото има многовековна и богата история.Според преданията в по-далечно време селото е било в местността „Белата вода“ и се е наричало Горна Клисура,после се преместило в местността „Караула“. По-късно селото се установява на днешното място, под името Дервент. Така е и засвидетелствано в турски документи. След Освобождението се нарича Клисура, а от 1950 г. носи името на реката-остава с името Бързия.
С рядката здравословна влажност на въздуха и уникалните естествени букови гори наоколо, с минералния извор, доказан при лечение на сърдечно-съдови, двигателни и нервни заболявания, село Бързия има бъдеще на планински балнеоложки курорт. Но за жалост селото е малко популярно,не се знае за красотите му.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.