Жена на 63 години
08.12.1960
София
Омъжена
За мен: Не съм на възраст, в която несъзнателно да върша глупости. Аз съм на възраст в която ги върша съзнателно и с удоволствие. Аз нямам психични отклонения. Те си имат мен. И са ужасно горди от този факт. Понякога взимам такива решения, че бръмбарите в главата ми стават прави да ми ръкопляскат! Как да ядосаш една жена?!? Изчакай я да се приготви за излизане, да се гримира, облече и т.н. и я питай: "Ти сериозно ли ще излезеш така?" После Бягай!!! В края на тунела винаги има светлина ... дали от слънцето, дали от идващият влак ..... Женското - "Готова съм след 5 минути!", е като мъжкото - "Прибирам се след 5 минути!" Кой хлопа в този ранен час? - Дъската ти! - отвърна глас... Търся си нов ангел хранител. На моя не му издържаха нервите! Казват ми, че държанието ми не отговаряло на възрастта ми.Ми аз откъде да знам как да се държа?!? За първи път съм на тези години!!!! Ако в очите на жената има искри, значи бръмбарите в главата й празнуват нещо!!! Понякога пиша и сериозни статуси. Приемайте ги като временно умопомрачение!!! Бъди себе си! Откачалките също ги обичат!!! - Търся някой да ми заеме 20 000 лв. за известно време. Ако не му ги върна, няма да ми дава повече!!! Така... Кой остави чувала с идиоти развързан?!? МОЖЕШ ДА МЕ УДАРИШ С ИСТИНАТА, НО НИКОГА НЕ МЕ СЪЖАЛЯВАЙ С ЛЪЖА! ДЖАК НИКЪЛСЪН ... И ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ПОНЯКОГА САМО ЛУДОСТТА КРЕПИ ЗДРАВИЯ РАЗУМ!...Начииии! Винаги казвам... Това да имаш шашава майка, изгражда харакера!...

Блог

Опит за дефиниране на приятелството

Писах преди време за моята Мия. Тя е Човекът Приятел. С главни букви, подчертано, на висок глас. Преди няколко дена Мия отново предизвика у мен желание да пиша за нея. Дори не помня какво направи, но беше жест или мисъл за мен, които ме накараха да запиша в тефтерчето: семейството не е само от кръв.

За много други неща (си въобразявам, че) знам основното, но не и за приятелството. Какво е приятелят? Човекът, на когото, ако звъннеш в полунощ, че си убил някого, ще дойде да заровите заедно трупа? Или този, който ще ти продиктува телефона на полицията? Кой от двамата е по-добър приятел? Този, който ще ти каже да не слагаш повече тази рокля, защото с нея ти личи, че си дебела, или този, който ще ти каже, че роклята е красива, а той има нужда от приятел, с когото да тича всяка сутрин в парка? Кой е приятелят? Този, който ще ти даде пари, когато за пореден път те изгонят от работа, или този, който ще те остави да гладуваш, за да не допускаш да те уволнят и другия път? Може би трябва да питам Мия.

Винаги съм търсила начин да бъда добър приятел. Невинаги съм намирала. Аз съм от приятелите, които биха си потърсили компания за тичане, нищо че не обичам да тичам. И неведнъж съм получавала упреци за това. Било лицемерно. Приятелите трябвало да казват истината. Но колкото и пъти да съм чувала, че роклята ми не е хубава, ме е боляло. Не заради роклята. Заради приятеля, който с лекота ме е отстрелвал с „истината", неговата истина. Заради невъзможността му да изрече „истината" по щадящ начин. Убедена съм, че всяко нещо може да бъде казано по различен начин и добрите приятели знаят как. Безброй пъти съм била ранявана не от думи, а от тон. От удивителни знаци в имейлите. От назидателно отношение. От свирепо несъобразяване с чувствата. Да, има хора като мен, при които болката се явява твърде лесно, но същата тази чувствителност е готова да даде повече разбиране от нечия друга. Приятелите знаят за какво говоря.

Опитвам се да формулирам приятелството, но дали успявам? Зная колко различни са хората. Колкото хора, толкова истини за всичко. И двойно повече за приятелството. И все пак има хора, които макар да са различни от теб, живеят край душата ти като твоя кръв, като откъс от твоята книга, като перо от твоите криле. Те вероятно имат различна дефиниция за приятелството от твоята, но когато се стигне до там да са добри приятели, те просто не се съобразяват с дефиниции.

Един от тях е Мия. Нали знаете онзи поглед на хората, който минава през теб, когато им разказваш нещо безинтересно (за тях)? Поглед, който те пронизва с безразличието си и заминава някъде в безпризорното неизвестно. Мия никога няма такъв поглед за мен. Дори да й разказвам колко красив колаж от есенни листа съм направила в 4-ти клас, тя го чува и участва в желанието ми да си спомня това. Може би по този безусловен начин човек приема само децата си. Може би това е приятелството – да бъдеш винаги там и всичко важно за твоя приятел да бъде важно за теб. Може би да си приятел е като да си родител, но без назиданието. Приятелите са родители един на друг. Не сестри дори, а родители. Безусловна връзка, независима от нищо, стабилна и първична, но много фина и велика.

Това са само догадки на приятел-лаик, който постоянно се учи какво е приятелството и все не стига до края на урока. А се натрупаха доста уроци и част от тях трябваше да изболедувам по пътя на ученето... Изживявам приятелството по интуиция. И от време на време драскам по някоя дефиниция.

Приятелството е да не очакваш нищо, но да знаеш, че може да получиш всичко. Приятелството е да дадеш двойно на полученото. Без нужда от признание, без усилие, без страх от неравностойност на жестовете. Единственото допустимо условие в приятелството: „ако за теб така е добре". Убил си човек?! Това е ужасно, но ти имаш нужда от мен. Струва ви се крайно? За мен е по-крайно да накажеш приятел, защото е сторил нещо, което изглежда неправилно. Той вече е наказан. По-добре му помогни. Ако не заслужава помощ, изживей грешката му като своя. Защото истината никога, ама никога няма само едно лице. Приятелството прощава грешките. Не, да простиш не е толкова трудно. То е като признание за собственото ти превъзходство. Приятелството може нещо по-велико от прошката – то може да разбере грешките. Да проявиш емпатия, да се поставиш на нечие трудно място, е признание за равностойност на всички ни. Грешни, слаби, малки същества, които се учим.

Преди години се разделих с един мъж и най-близките ни „семейни приятели" забравиха за мен. Не бях удобна за компания в ролята си на самотна майка. Нито бях особено забавна в онзи период, нито можех да пия за двама. Да ме вземат с тях на пътешествие, не беше най-удобното, защото една жена с дете и без мъж е отговорност в повече. Тогава няколко пъти се натъкнах на това явление – сам човек не е удобен за хората във връзки. Разбира се, зависи от хората. Приятелите нямат нужда от удобства. Те са там дори когато от теб остане половината.

Преди още повече години ми се случи и обратното. Забравих да се виждам с приятелите си, защото имах нужда да се виждам с един-единствен човек. Приятелите ги заболя, но останаха. Останаха, защото разбраха. Другите – не. След време на тях се случи същото и тогава аз ги разбрах. И останах. Приятелството не се сърди на любовта. То е като неин родител, който е готов да я брани дори когато тя няма нужда от него. Приятелството те подготвя за любовта. То те чака, когато я срещнеш и когато имаш нужда само от нея. То се радва за теб и когато си го забравил. Ако за теб така е добре...

А има хора, които просто те правят добър приятел. Ето още догадка за приятелството. Всеки, който може да ме направи по-добра, е някой, когото искам за приятел.

...

Йори казва: „Ех, и аз имам свои приятели! Вчера дори някой разговаря с мен. И миналата седмица ли беше, или още по-миналата Зайо се блъсна в мен и ми каза: "Прощавай!" Така е! Животът е колело! Нещата се променят..."

Имам няколко сестри. Уча се от тях не само на приятелство, а на всичко сложно и необяснимо, което се налага да живеем. И се уча не защото те знаят повече от мен, а защото и те като мен не знаят. И да, скъпи Йори, животът е колело. Ту си се изкачил неусетно отгоре му, ту си паднал като гръмотевица в тъмното. Понякога се чувстваш сам на колелото и единствената компания на твоите писъци е скърцането на старите ти спици. И си толкова сам и толкова далеч от хората, че дори не помниш за тяхното съществуване. Не помниш, че някои от тях могат да бъдат при теб с един скок, ако някой невнимателен те блъсне. Дори да са далеч, бързината, с която ще те хванат, за да не паднеш, ще бъде равна на безсилието на разстоянието между вас. Нищо не може да ги спре да са до теб – нито вашите различия, нито твоите грешки. Те просто са там дори когато ти си далече. Защото някои неща не се променят никога.

Автор: Мила Иванова / solunska16


ПРИЯТЕЛИ



- Пух? – каза Прасчо.
– Да! – отговори Пух.
– Нищо... – каза Прасчо, хващайки го за лапичката. – Просто исках да съм сигурен, че те има, Пух...
...
Ако ти живееш сто години, аз искам да живея сто години без един ден, така че никога да не живея без теб.
Като че ли никой не е описал приятелството толкова просто, красиво и истинско както Алън Милн в Мечо Пух. А то наистина е просто – "да знам, че те има..."

Бих предпочел да вървя с приятел в тъмното, отколкото сам в светлина! - Хелън Келър

Ако някой ден ти се плаче, обади ми се. Не обещавам, че ще те разсмея, но мога да поплача заедно с теб.
Ако някой ден искаш да избягаш, не се страхувай да ми се обадиш. Не обещавам, че ще те карам да останеш, но мога да избягам заедно с теб.
Ако някой ден не искаш да слушаш никого, обади ми се. Обещавам да мълча.
Но, ако някой ден ми се обадиш и не отговарям, веднага тръгни към мен. Може би ще се нуждая от теб.

Най-подлото престъпление е злоупотребата с доверието на приятеля. — Хенрик Ибсен

В приятелството няма нито длъжници, нито благодетели. — Ромен Ролан

Не ходи пред мен, може да не мога да те следвам. Не ходи зад мен, може да не мога да те водя. Върви до мен и просто бъди мой приятел.

Блажен е този, комуто му е провървяло с верен приятел. — Менандър

Истинският приятел е този, който идва при теб, когато всички други си тръгват.

Братът може да не ти е приятел, но приятелят винаги ти е брат!

Приятелството е най-необходимото нещо в живота. Никой не би се съгласил да живее без приятели, дори и да има всичко останало. - Аристотел

Приятелството е като чая - трябва да бъде силно и не много сладко. — Бърнард Шоу

Когато приятелят ти е в беда, не го питай дали можеш да направиш нещо, помисли кое е най-доброто и го направи.

Благоденствието създава приятели. Неволята ги проверява. - Публий Сир

Истинско приятелство идва когато мълчанието между двама души е приятно

Приятелството е винаги сладка отговорност и никога благоприятна възможност. - Калил Гибран

Ролята на приятеля е да застане на твоя страна когато грешиш, защото почти всеки би го направил, когато си прав. - Марк Твен

За верния приятел никога не може да се направи твърде много. — Хенрик Ибсен

Нищо не може да застане между истински приятели. - Еврипид

Приятел е този, който знае песента на сърцето ти и може да ти я изпее, дори когато ти си забравил мелодията й.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.