Жена на 51 години
08.07.1972
София
Омъжена
За мен: Работя за себе си и най-вече върху себе си. Имам две прекрасни деца и едно куче, с които никога не ми е скучно.

Блог

Ждрелото на Триград

Шосето до Триград преминава през фантастичното едноименно ждрело и покрай пещерата Дяволското гърло. Пътят се промъква през скалите, а небето остава като светла ивица. Скалистите брегове се издигат като отвесни стени, високи над стотина метра, а горният им отвор не е повече от 20-30 м.
Пещерите Ягодинска и Дяволското гърло са благоустроени и целогодишно посрещат хиляди туристи. На километър от селото по пътя за Девин се намира Триградското ждрело осеяно от кари, въртопи, понори, валози, ували и скални мостове. Растителността в ждрелото също е неповторима, могат да се видят видове, които се срещат единствено тук – Хаберлея родопензис, Родопски ръж и други.
Няколко са легендите за произхода на името и самото село. Твърди се, че е старо тракийско селище. И никога досега от създаването си не е било преименувано независимо през какви исторически етапи преминава. Според едно от преданията името Триград идва от факта, че е горяло три пъти, но то не се приема за достоверно. Друга легенда разказва, че по време на потурчването на реката имало три греди и когато праведните минавали по тях, неверниците загивали.

Трета причина за името била, че е ограден от три върха. Най-достоверно звучи легендата, че името идва от археологическите разкопки през 80-те години, когато се доказва, че тракийският произход на Триград идва от тракийското Три Ибрие - Три града. На километри от селото са открити гробищни могили, което говори, че е било голямо и известно селище. От векове е известно като място на лечебни билки и древни предания.

Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете се укротявали. Когато вакханките разкъсали певеца и го хвърлили в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк. Силиврякът е рядък реликтен ендемит за Балканите, притежаващ уникалните свойства на амброзията. Докато пътувате из региона, можете да се полюбувате на нежните му цветове по планински поляни.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.