Жена на 27 години
06.06.1996
София
Във връзка
За мен: :v

Блог

Гергьовден

Хубав ден Великден
още по-хубав Гергьовден


На шести май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец. Той е бил мъченик за християнската вяра и загива през 303г. при управлението на римски император. Св. Георги също така е бил покровител на стадата и овчарите. Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България. Празникът е един от най-красивите и важни празници на пролетта.

Името Георги означава земеделец - гео (земя) и ерго (работя)

През деня на Гергьовден се извършват различни обичаи свързани със здравето. На този ден се заравя в земята великденското червено яйце, за да бъде плодородна нивата и земята.

Един от най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на мъжко агне. Преди това, на главата му поставят венец от цветя. На този празник цялото семейство се събира заедно и на трапезата задължително присъства печеното агне и специален обреден хляб ("боговица").

Приготвя се специален обреден хляб украсен с кошара, овчар, овчарска гега и агънца.Хлябът и печеното агне се освещават. След това всички се събират на големи трапези, играят ситни хора, люлеят се на люлки, теглят се на кантар за здраве. А после костите от курбана заравят в земята.

Днес ритуалите се извършват най-вече по селата, защото там връзката на човека с природата е по-дълбока.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.