Жена на 53 години
01.09.1970
Велико Търново
Омъжена
За мен: Не е важно какво ти се случва, важно е как го приемаш.

Блог

Глухарче

Глухарче /Taraxacum Officinale/


Описание:
Глухарчето е многогодишно тревисто растение. На
височина достига до 30 см. Надземната част се състои от
розетка от листа и цилиндрично, кухо стъбло, на върха,
на което има една цветна кошничка. Листата му са с
неправилно изрязана петура, с едри заострени краища,
насочени към дръжката. Цветната кошничка се състои от
жълти, езичести цветове. Обвивката й е с три реда
зелени листчета. Най-външните са извити
надолу.Кошничките се затварят през нощта и при лошо
време. Плодът е елипсовиден и на върха има хвърчила от
дълги бели власинки. Коренището е късо и преминава в
дебел месест корен, който може да достигне до 20 см.
Цъфти от ранна пролет до есента.

Къде се среща?
Глухарче може да срещнете навсякъде: край пътища, в
градини, паркове. по ливади и в гората.

Използвани части:
Корените се събират през есента, при увяхване на
листната розетка Изкопават, изчистват сe от пръстта и
от кореновата шийка и се измиват. След
изцеждане корените се сушат, докато при пречупване вече
не отделят млечния си сок.

Действие и приложение:
Глухарчето има общотонизиращо, жлъчегонно, жлъчетворно
и пикочогонно действие.
От ранната пролет пресните листа на глухарчето могат да
се използват за приготвяне салата. Корените са
страхотен заместител на кафето.
Глухарчето действа благоприятно при стомашно-чревни и
жлъчни заболявания. Използва се за стимулиране
секрецията и тонуса на храносмилателната система. За
стимулиране на жлъчната секреция при чернодробни и
жлъчни заболявания. Прилага се за засилване на апетит,
като слабително, глистогонно и диуретично средство.
Пресните листа и сокът от глухарче се препоръчва за
лечение, на анемия, авитаминоза С, атеросклероза,
диабет и някои кожни болести/псориазис, витилиго и
т.н./.

Начин на употреба:
Извлек - две чаени лъжички ситно нарязани корени се
заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят
8 часа. Това е дневната доза, която се изпива на малки
глътки. Използва се и пресен сок от глухарчето.Може да
се приготви и салата от пресните листа.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.