Жена на 34 години
23.10.1989
Русе
Във връзка

Блог

ПЛЕТЕНЕТО Е ПОЛЕЗНО ЗА НАС

Трябвала ли ви е причина да впрегнете ръцете си в изработката на различни неща? Или пък ви се е налагало да давате обяснения пред членовете на семейството си защо прекарвате толкова часове в плетене? След като се запознаете с написаното в тази статия ще можете да им изтъкнете ползите от плетенето, защото то наистина е полезно за здравето.

Ползите от плетенето включват:
Понижаване на нивата ни на стрес;
Подобряване на способностите ни за справяне с болести (физически или психични);
Намаляване на риска от когнитивни увреждания, които се появяват с напредването на възрастта.


Но защо плетенето ни помага?

УСПОКОЯВА И ПОДОБРЯВА НАСТРОЕНИЕТО
Релаксиращите, повтарящи се движения, като тези, които се получават по време на плетене, могат да помогнат за успокояване на тялото и мозъка ни. Понякога след тежък работен ден просто ни се иска да седнем и да поплетем. Помага ни не само фактът, че работим над нещо, което ни харесва, но и самите ни движения по време на плетене спомагат за подобряване на настроението ни.

ПОДДЪРЖА ЗДРАВЕТО НА РЪЦЕТЕ И ГЪВКАВОСТТА НА МОЗЪКА НИ
Също така, с възрастта плетенето подпомага фините ни двигателни способности и поддържа в добра форма пръстите и ръцете ни. В допълнение към това, тъй като някои схеми за плетива изискват математически пресмятания, това поддържа ума ни бистър и ни провокира да прилагаме математическите си познания на практика. Да видят как математиката се използва в живота е особено полезно и за децата: чрез пресмятанията в плетенето те виждат конкретни примери за приложение на наученото в класната стая в живота извън нея.

РАЗВИВА СОЦИАЛНИТЕ НИ УМЕНИЯ
Все по-често се случва хората да се обединяват в групи (формално или не), за да плетат заедно. Без значение дали ходят на уроци, имат регулярни срещи на обществото на плетящите или просто се събират с приятели от време на време, за да си поприказват, докато работят върху своите проекти в плетенето, резултатът е, че от първа ръка те разбират колко добро допълнение е плетенето към социалните им дейности. Освен това, да бъдем сред приятели може да помогне за справяне със самотата и изолацията, които са причини за появата на здравословни проблеми.

Училищата и затворите са много различни институции, но и там се забелязва тенденция към организиране на групи за плетене (популярно предимно в западния свят). Като резултат се развиват социалните умения на плетящите, и в двете институции, и е на лице успокоителният ефект от извършването на дейност, свързана с плетенето като вид изкуство. От една страна, учениците практикуват следването на инструкции и прилагането на математиката в ежедневието си, а ръкоделията на затворниците често участват в благотворителни мероприятия, като изработването на шапки за нуждаещи се или изплитането на одеала за приютите.

Хубаво е, че и в 21-ви век плетенето е все още актуално и се използва като средство за обединяване и успокояване на хората.

Желая ви повече поводи за плетене и сплотеност и много пъстри проекти за плетене!

Тази статия е преведена на български и не е авторска
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.