Мъж на 41 години
01.06.1982
София
Във връзка
За мен: малко лудичак

Блог

Адекватни мерки при пътно транспортно произшествие

Както всички знаем пътното транспортно произшествие се случва ненадейно и изненадващо за всички участващи в катастрофата и за другите, които са на близо до нея.
освен раните, които са придружени със нечовешки болки участниците в пътното транспортно произшествие са обладани от силен стрес който от своя страна сковава участниците в катастрофата и по този начин те стават недостатъчно полезни да помогнат на себе си и на техните спътници.
За това е добре да се знае при свидетелстване на пътно транспортно произшествие как трябва да се реагира и какви адекватни мерки да се вземат от останалите участници в движението, които не са попаднали в нелепият инцидент.
Действията трябва да са добре премислени още в самото начало на откриването на пътното транспортно произшествие. пристигащото моторно превозно средство трябва да бъде спряно в посредствена близост до катастрофата като не трябва да пропуска да уведоми и другите водачи, участващи в движението с аварийни светлини или по негова преценка. Ако катастрофата се е случила в тъмните части на денонощието колата трябва да бъде спряна така че да освети добре инцидента. По този начин ще се облекчи работата на спешната помощ, на полицията, пожарната и ще подава по добър сигнал на останалите водачи в движението.
Следите останали от катастрофата по пътното трасе не трябва да се затриват, а трябва да бъдат запазени до идването на разследващите органи.
Ако автомобила се е запалил в следствие на катастрофата мигновено трябва да се започне процедура по изгасяне на огъня от автомобила.
При пътният инцидент се счита, че най- пострадали са водача на автомобила и неговия спътник стоящ на дясната предна седалка за това първо трябва да се обърне внимание на хората седящи на предните седалки .
Първо се опитайте да отворите вратата на водача на автомобила и в случай че тя не се отваря или се е заключила в следствие на катастрофата пробвайте да отворите останалите врати. някогя се случва вратите да са дефектирани и да не могат да се отворят. Ако имате някакви материали във вашият автомобил които да ви помогнат за отварянето използвайте ги, но не губете много време в тяхното търсене. Като последен вариант използвайте за проникване и стъклата, но ако те са счупени трябва много да се внимава да не се нарани допълнително някои от участниците в инцидента или спасителите.
Най-важното е да установите колко са хората на брой в автомобила и какво е тяхното състояние.
Това е много важно за подаването на точна информация за инцидента за да могат да бъдат изпратени най-подходящите помощни екипи към катастрофата опитайте се да дадете най-точната информация за къде е станал инцидента.
това помага за по-бързото пристигане на екипите.
Обърнете внимание дали има пътници изпаднали в безсъзнание. Потърсете дали има пулс и дишане.
опитайте се да започнете да задавате въпроси на хората, които са в съзнание и да установите дали отговарят смислено на въпросите ви и имат усет за станалият инцидент.
по този начин определяте степента на шока на всеки един от тях и дали са адекватни да ви помогнат по някакъв начин ако вие сте сам.
Ако има човек който не диша и не дава признаци на живот опитайте се да намерите пулс на китката ако няма такъв отворете едното око и светнете с фенерче или с някаква лампичка със силна светлина за да проверите дали има някаква реакция на зеницата на окото ако не дава никаква реакция пробвайте дишане уста в уста.
Ако отново няма признаци на живот следва изнасянето му от колата и продължаване на животоспасяващото изкуствено дишане.
Изваждането става последователно.
първо се започва изнасяне на този който се намира в най-тежко състояние и после на останалите се помага да излязат като се внимава с тези които имат някакви костни счупвания.
Изваждането на изпаднал в безсъзнание е добре да не се изважда само от един човек а от няколко човека като първо трябва да се хване под мишниците и се използва тялото на спасителя за опора.
ако сме сами започваме леко да го провлачваме на вън от колата като внимаваме да не нараним главата.
ако има и други включили се в спасителната операция те се грижат за таза и краката и след това се поставя на място което не е опасно за него и всички други хора.
Трябва да се стараем при пренасяне на пострадал човек той да е в легнало състояние и под тялото му да има повече ръце за опорни точки на тялото и вдигане едновременно от всички спасители.
по този начин се превежда и до автомобила на спешната помощ.
Трябва да се обърне и внимание на тези хора, които са в съзнание.
още тук трябва да бъдат направени промивки на рани, превързване и други, ето защо аптечката е много важна част от вашия автомобил.
При установяване на счупени краиници изместването на тялото трябва да е минимално и само в краен случаи.
Следвайте добре инструкциите на дошлите спасителни екипи, разпоредбите на органите на реда и съветите на лекарите, които са дошли на мястото на пътното транспортно произшествие.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.