Мъж
Троян
Необвързан
Докладвай Запази в любими
На 13 ноември 1831 година е роден ген.Николай Столетов-командир на Българското опълчение през Руско-турската освободителна война от 1877-1878г.

В навечерието на Руско-турската война (1877 – 1878) генерал-майор Столетов е назначен за командир на новосформираното Българско опълчение, включено в състава на Предния отряд (на генерал-лейтенант Йосиф Гурко). Участва в боевете при Стара Загора.

Командир на Шипченския отряд, включващ Българско опълчение и Габровския отряд (на генерал-майор Валериан Дерожински). Лично командва защитата на Шипка през август 1877 г. срещу Западната османска армия. Заменен е на шипченската позиция от генерал-лейтенант Фьодор Радецки.... Виж повече
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.
Докладвай Запази в любими
На 05 ноември 1885г./стар стил/започва славната битка при Сливница. Тя е ришителна за изхода от Сръбско-българската война и е един от най- епичните моменти от българската история.

Битката при Сливница е голямо сражение по време на Сръбско-българска война, водено в района на град Сливница и село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, в периода 05 ноември 1885 - 07 ноември 1885г. Фронтовата линия при Сливница е разделена на 3 части, а съотношението в началото е 12 000 българи срещу 25 000 сърби.

В памет на героите от Сливница, патриархът на българската литература написва едно от най-великите си произведения - Новото гробище над Сливница.... Виж повече
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.