Жена на 61 години
10.05.1963
Русе
Омъжена
За мен: Обичам да чета, да комуникирам, да гледам филми. My home is my castle :)

Блог

Английската езикова инвазия

Все повече ни прави впечатление разпространението на английския език в България. Постоянно се пускат по радиата песни на английски. В кино салоните болшинството от филмите са на английски. Разбира се, има субтитри, но звучи английска реч. Повечето от училищата в България предлагат обучение на английски език още от първи клас. Масово в българския език навлизат лексикални заемки от английски език, касаещи области като компютърните технологии, спорта, музиката, изкуствата, икономиката, политиката, културата и др.
Английската езикова инвазия е явление, което се наблюдава в България през последните 30-тина години. Дали това е провокирано основно от политиката, икономиката или културата на България, която е все по в непосредствен досег с другите англоговорящи култури или е просто тенденция в нашето общество? Факт е, че живеем в едно урбанизирано, технитизирано общество, в което компютърните технологии заемат основна роля. Повечето от термините за ай ти технологиите са директно взети от английски.
Причините определено са безбройни за проникването на английския език в България. Може би в бъдеще тук ще растат билингвисти. Но в това няма нищо лошо, защото в по-голямата част от света се говори именно на английски език и младото поколение ще има възможност да пътува и комуникира свободно, без да усеща негативното влияние на езиковите бариери. Езиковото богатство е безценно. Колкото повече чужди езици човек владее, толкова повече врати в живота му се отварят.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.