Жена на 61 години
10.05.1963
Русе
Омъжена
За мен: Обичам да чета, да комуникирам, да гледам филми. My home is my castle :)

Блог

Педагогически изследвания

Има три равнища на изследване в педагогиката – общосоциално, общопедагогическо и частнопедагогическо.
Общосоциалното изследване е най-общото. При него педагогическата дейност не се дели на възпитание и обучение, а се разглежда общо като една дейност в човешкото общество, не се съпоставя с тези дейности и се търси мястото и в цялостния живот на обществото. Изследванията, които се правят имат предимно теоретичен характер. Тук с изследвания се занимават не само педагози, но и специалисти от др. науки(философи, социолози, и др). Изследват се няколко понятия:
Целта на педагогическата дейност – разглежда се във вид на концепция за човешката личност, във вид на педагогически идеал. Педагогическата концепция е плод на научни изследвания т.е учените-педагози изграждат своя концепция как трябва да изглежда добре възпитания човек, подробно се разработва всяка една сфера на човешката личност – нравствено, физическо, естетическо възпитание и др. Подобни концепции са правени още от Платон, Коменски. В съзнанието на цялото общество, обаче също има цел на педагогическа дейност( педагогически идеал). Всеки човек може да има собствен идеал т.е собствена представа как да изглежда добре възпитаният човек. В съзнанието на обществото през различни епохи има такива идеали, които се отразяват във фолклора.
Условия на педагогическата дейност- всички особености на обществото в дадения момент, който по някакъв начин влияе върху протичането на педагогическа дейност. В обществото има много и най-различни обстоятелства влияещи на педагогическа дейност, затова е трудно да се определи по теоретичен път кое обстоятелство как влияе и кои са по-съществени. На държавно и на международно равнище се решава се решава кои неблагоприятни въздействия върху педагогическа дейност да се предотвратят, чие въздействие да да се усили. Изследването на целите става от научни екипи, които могат да бъдат национални или международни.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.