Мъж

Блог

Морски товарни цепелини

Настоящото творение което ще ви покажа е по-скоро тема за анализ и изследване (не е за размисъл, а по-скоро за директно поне грубо изчисление).
Един от най-евтините транспорти е морския! Това е факт, като голямата товароносимост, съчетана с липсата на нужда от строителство на пътища водят до тази цена.
Един от важните разходи при морският транспорт са изразходваното гориво. Основен проблем се явява факта, че при предвижването се налага разместването на огромни количества вода, което води до необходимостта от изразходване на голяма енергия (много гориво).

В настоящата статия ще проставя за обсъждане едно "решение" на описвания проблем. Всъщност не е ясно, дали имаме някакво подобрение, преди да се направи поне груб физичен анализ на конструкцията.

Основната идеята се състои в това, че с помощта на целепили ще може да се намали значително газенето на корабите. На картинката съм представил два варианта. При единият (долната картинка) товарът е на кораба, а цепелинът само намалява теглото и така газенето на кораба. При вторият вариант целият товар се носи на цепелина, а корабът всъщност се превръща в малък мощен влекач.

Наистина чрез показаната конструкция ще се намали нужната енергия за преодоляване на изместването на газената от кораба вода. Но за сметка на това ще имаме огромен цепелин, който трябва да преодолява съпротивлението на въздуха. Въздухът е много по-рядък от водата, но и цепелинът ще е много по-огромен, от размерите на кораба (на картинката размерът на кораба и цепелинът не са показани в правилни пропорции)!

И така: Остава отворен въпроса, кое е по-ефективно: Обикновен кораб, или предложеното решение с цепелини.

Между другото цепелините са транспорт от миналото, който не се е наложил, защото често са катастрофирали, под влияние на метерологичните условия! При предсавяното решение няма особен проблем, защото цепелинът ще е винаги над вода и няма в какво да катастрофира. Между другото паркиран цепелин, засмукан от тайфун е оцелял, като са били необходими само незначителни козметични поправки - това е исторически факт, който показва безопасността на решението от вида влекач-цепелин (първата от предложените картинки).

Цепелините които се използват спокойно могат да се пълнят с водород, вместо с хелий. Причината е, че евентуално запалване трябва да е много рядко явление, а ако се случи загубите са само материални!

И още една интересна забележка. Комбинацията влекач-цепелин има и уникално предимство. Когато се стигне до сушата, то цепелинът може на свой ход (примерно със специално добавена на място двигателна перка) да долети до място на разтоварване, като така се улеснява пристанищната инфраструктура (т. е. ще имаме възможност за разтоварване навътре в сушата).
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.