Мъж

Блог

Гаранция за точките

В този сайт се раздават точки, които евентуално като се натрупат достатъчно евентуално можеш да си вземеш нещо с тях. Дали Pal.bg е честени или нечестен сайт - това не е тема на текущата дискусия. Това което ще се опитам да представя е идея, как може един сайт да е направен така функционално, че обещанията, които дава да се гарантирани, а не да се разчита на случайността (сайтът да е коректен).

Основният проблем е, че това което се заработва като точки не е гарантирано под никаква форма. Утре ако бъдат събрани съответния брой точки, то може да се окаже, че с тях вече не може да се вземе нищо, просто защото в сайта вече не се предлага. Да приемем, че все пак има и паричен вариант, който някак е гарантиран. Ето и изброяване на необходимите действия:
- Сайтът и всеки потребител сключват някакъв договор. Има различни електронни начини за това, но не съм много запознат, за да дам конкретен пример. Договорът предвижда да се изяснят и начините посредством които ще се получат наградите или заплащането.
- Тъй като точките са в сайта, то и те трябва да се контролират по някакъв начин. Един чест начин на измамните bux сайтове е че казват в даден момент: Хакнаха ни и затриха базата данни в която пазехме всеки колко точки има. Решението е, като операциите с точки се извършват само и единствено чрез система за електронен подпис. Подобна система например се ползва при bitcoin.
Да отбележим, че получаването на точките трябва да е изключително добре документирано и обмислено! Например за 20 харесвания ще се получава 1 точка. Начин да се гарантира това е, като всеки харесал подпише (електронно) харесването и го изпрати на собственика на съответно публикувания обект. Но как да осъществят потребителите директна комуникация? Друг пример е пращането на статия. Тя трябва да е подписана. Но какво ще направим, ако статията се задържи по-дълго и след това се появи в друг акаунт (т. е. ако бъде открадната от екипа)?

Описаните по-горе проблеми са много нищожни, ако вземем под внимание и това, че разглеждания сайт може да бъде пирамида! Под пирамида не разбирайте в по-общ смисъл - нещо, което така е създадено, че да може да се източва. Ето иден идеален пример за това:
http://farmerino.com
Това е игра, която дава истински пари. Работата е там, че грубата сметка показва, че играта ти дава около левче за година! От друга страна можеш да инвестираш в играта. И инвестицията ти се връща за една година! След това си на печалба. Но откъде ще дойдат парите? Отначало от новите постъпващи, които правят инвестиции. А след това - сайтът фалира по най-естествен път. Не става дума за кражба или нещо подобно, а за това, че първоначално е предвидено да се получи такова сриване на сайта.
И всяка социална мрежа, която раздава пари може да се окаже в даден момнт пирамида, ако се окаже, че трябва да раздаде много повече отколкото има.

Решение на всички проблеми може да има единствено, ако имаме доверен посредник. Примерно стабилна банка или застрахователно дружество, които да ви гарантират, че това което е обещано ще го получите. Освен това в първоначалния договор с потребителите може да фигурира и клауза от вида, че в случай на фалит, то всяка спечелена до момента точка ще ви бъде заплатена по 1 стотинка.

Всъщност на същият принцип е нормално да имаме и гаранция при лотарията. Дали се тегли честно, или алгоритъма съвсем не случаен? Тъй като това се осъществява от скрит софтуер на сървъра, то проверка няма как да се направи от външен наблюдател. Отново сайт посредник в който се правят всички електронни тегления е най-добрия вариант.

И нека се върнем към лотарията на http://pal.bg. Въпросът ми е коя е тази личност:
http://pal.bg/profile/nataliya-prodanova
Със сигурност не й е чиста работата. Играе в лотарията или като бот, или не искам да си помислям по-лош вариант. Винаги се регистрира в последния момент (секунди преди края) и много често печели. Но това са само хипотези. Уличаващата улика е ... това, че успя да закупи 6 билета за малко над секунда!!! Освен всичко друго днес си смени аватара. Защо ли?
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.