Мъж

Блог

Възможна ли е идентификация в Интернет?

Веднага ще отговорим, че отворът еднозначно е не. Но всъщност това е и една от идеите на глобалната мрежа, още по време на създаването й. Липсата на възможност за идентифициране на хората понякога не е проблем, но понякога ... много сериозен такъв. Така например в статията "Да превземем pal.bg" се говори за необходим размер на група (т. е. брой хора). Ако голяма част от тези хора са ботове, тогава групата ще е фалшива и така неколцина човека ще губят времето на програмистите за техните си прищявки (не така стои въпроса ако има наистина много реални хора, които искат едно и също).
Решение на проблема както може би очаквате ще бъде дадено само на теория. Отговорът ще е - да може да се направи, ако се направят много други неща. Една директна идея е да се ползва лична карта при идентификация. Това е ужасно глупава идея (подходяща за глупава мрежа като Facebook), защото анонимността е право на всеки в Интернет. Друга идея е да имаме специална да го наречем клиентска карта. Това е карта с номер в която не пише името ти. Тя примерно се издава от някой, като това се прави срещу лична карта. След това при регистрация в интернет ще ползваш номера от тази карта.
Описаното по-горе решение има недостатък. Уж си анонимен, а във всички сайтове ще ползваш един и същ номер. Това очевидно не става. Затова идеята се нуждае от доработка. Нека всеки да има право на множество клиентски карти - примерно ще заплаща издаването на всяка от тях, което ще му струва малка сума пари. И това НЕ СТАВА!!! Защото просто с няколко клиентски карти можеш да се регистрираш в една и съща услуга. Затова всяка проверка на хора в дадена група ще се осъществява така. Номерата на клиентските карти се пращат на органа, който ги е издал. Той ще проверява дали има повторения (клиентски карти на едно и също лице) и ще връща отговор - всички са различни, или има съвпадения. Това изглежда добре, но ... пак не е добре. Представете си, че знаете някаква клиентска карта X на човека Y. Предполагате, че този човек се е регистрирал под някакво име в сайта ви. Пращате номерата на всички свои потребители за проверка. Ако всички са различни, тогава пак пращате номерата, но с допълнен номера на картата X. Ако ви кажат, че всичко е OK, значи човека Y не е регистриран и обратно. Уж имаме анонимност, но има много лесен начин за проверка.
И да преминем към окончателното решение. Представяме го в отделен абзац, но е продължение на горната идея. Когато се регистрирате в даден сайт и трябва автентичността ви да се провери, тогава с помощта на ваш личен електронен подпис ще подпишете това ваше желание. Вече проверката пак ще бъде извършена, но оторизиращия орган ще отговори само за изпратените и подписани електронно потребители. Така да се каже сайтът не може да добавя потребители, които без тяхното знание и да тества дали между съвкупността от всички потребители има съвпадащи лица.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.