Мъж

Блог

Случаен избор, ама нада ли! Част 1

Случвало ли ви се е да се съберете няколко човека и да трябва по случаен начин да изберете един от вас? Обичайно методът е следният. Късате листчета с еднакъв размер и всеки си написва името. След това листчетата се сгъват, слагат се в някакъв съд, старателно се разбъркват и след това някой тегли "печелившия". Всичко в тази схема е идеално, стига да не се окаже, че теглещият листчето е Астор или някой негов колега. Големината на листчетата не помага. Ако са малки, то илюзионистът може да ги мести между пръстите си. Ако са големи, то има много начини да ги маркира и да изтегли точно което иска.
В този текст ще представим една идея, която предотвратява манипулирането на вота дори и в случай че в компанията участват илюзионисти. Или поне последният ще бъде в многократно по-трудна ситуация.
Базовата идея е следната. Всеки от членовете на групата още вкъщи си намисля едно достатъчно голямо число и го записва на хартия. Сгъва я да не се вижда. Когато отидете на срещата, то всеки вади парчето хартия и в даден монет всички ги отварят. След това извършвате събиране на всички числа. На получената сума намирате остатъка при делението на N, където това N е броя на хората в групата ви. Полученият номер е изтегленото лице. Естествено първоначално трябва всички присъстващи да са били номерирани с числата от 1 до N.
Тази идея е добра, но все още намесата на илюзионист може да я провали. Ако илюзионистът успее бързо да изчисли номера на сумата от числата на всички останали, то той може да извади точно такъв номер, който облагодетелства точно него. Решение? Едно решение е, като всеки заедно с номера подпише листчето (някъде около номера) и по-добре много хубаво да го запомни. След това когато всички са на масата си раздават листчетата по часовниковата стрелка. Така всеки отваря чуждо листче. Няма как илюзиониста да отвори своето листче от чужди ръце.
Описаната схема е много добра. Не е 100% перфектна, защото може илюзиониста да стои точно до приятел илюзионист, но както разбирате този вариант вече е много по-малко вероятен. Освен това, ако се измисли и начин за случайно разместване на хората, преди да се извърши тегленето - нещата става още по-сложни.
Може ли описаният метод да се ползва в ерата на цифровата епоха, а да не е само за аналогови срещи ... опс исках да кажа срещи на живо? Да това е възможно, но нещата трябва да се направят по съвсем различен начин и затова са тема на друга статия - част втора.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.