Мъж

Блог

Добра стратегия за pal.bg.

В следващата статия опитвам да си отговоря на въпроса: " Ако pal.bg беше мой сайт, то какво щях да направя?". Всъщност вече съм давал много предложения, но всички те могат спокойно да се считат, като въпроси от вида: "Ако създаваме социална мрежа, то каква функционалност да й сложа". Този път нещата са малко по-конкретни.
Разгледал съм два основни моменти, което е важно (планиране и представяне), които са описани по-долу.

ПЛАНИРАНЕТО:
Очевидно е, че pal.bg е създаден като сателитен сайт на магазина http://nex.bg. Така ли трябва да продължат нещата и в бъдеще? Определено ДА. Но добре е и да се аргументираме защо! Основното е, че nex.bg може да си позволи в бъдеще да издържа изцяло социалната мрежа pal.bg. В резултат на това в pal.bg може изобщо да изчезнат рекламите и да се превърне в социална мрежа, точно такава, която потребителите желаят.
Дотук имаше кратък анализ, защо pal.bg е добре позиционирано. Но какво да се направи в бъдеще? Моята гледна точка е, че трябва да се въведен най-важното предложение, което съм правил, а именно това, описано в блог статията: "Да превземем pal.bg". Именно чрез това предложение pal.bg ще се превърне в такава социална мрежа, която ще бъде ненадмината по функционалност (защото ще се адаптира идеално към желанията на съответните потребители).

ПРЕДСТАВЯНЕТО:
Когато се представя pal.bg, то считам че много по-удачно е да се наблегне на призив от вида "Ние ще правим това", а не потребителите да остават с впечатление за сегашния лозунг по подразбиране: "Ето ви поредното, което го знаете (т. е. социална мрежа)". Също така обяви от вида: "Очаквайте скоро нова функционалност" не са подходящи, защото много често потребителите НЕ ИМ трябва това! Или поне на една не малка част от тях.
Но вероятно развитието на pal.bg се спира не само от идеите, а по финансови причини (примерно не може да се наеме програмист на заплата, който да участва в инициативата описана в "Да превземем pal.bg"). В такъв случай заедно с представянето на конкретните планове, то pal.bg може да търси съдействие от потребителите по отношение на подобренията на nex.bg или по-точно по това, как да се направи този магазин да печели повече. На практика да искаш някой непознат да ти помогне ти самият да печелиш - няма такива хора. Те може да са патологични лицемери и да обещаят подобна помощ, но дотам. В случаят, обаче, става дума за съвсем друго: Ако помогнете nex.bg да печели повече, тогава ще имам пари и за pal.bg и в частност ще наемем програмист, който да участва в програмата описана в темата "Да превземем pal.bg". Никой няма да ви подкрепя да съберете пари за почивка на Бали, но всеки за неговия личен интерес - ще се навие. А това да може да pal.bg да се променя според неговите лични предпочитания (или по-скоро предпочитанията на съответната голяма група потребители) - това определено е мотивираща причина.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.