Мъж

Блог

Pal.bg бъг.

Днес след като открих предназначението на "Любими публикации", то реших да си запазя две мои блог статии точно там. С първата нямаше никакъв проблем. С втората... Тази публикация беше от няколко дена и вече бе затрупана с много други мои публикации. Когато прелистих най-надолу, то системата на сайта зареди следващите публикации, като точно първата от тях беше тази, която исках. Естествено, за да я добавя в "Любими публикации", то кликнах на стрелкичката горе вдясно и след това избрах "Запази в любими". Това е и завръзката на тази статия, защото просто не стана нищо!
Статията, която беше над въпросната без проблеми се добави в любими. Реших да разбера, как всъщност се добавят тези любими статии и дали не мога по същия начин да го направя и с тази статия, която търся. Отговорът дойде доста бързо. Когато кликна на стрелкичката на горната статия, то се появява падащо меню с две възможности за избор: "Изтрий" и "Запази в любими". Отидох с курсора на мишката до "Запази в любими", но кликнах с десен бутон на мишката. Появи ми се стандартно меню на браузъра, което при моя кирилизиран вариант на Firefox има следните опции за избор (разделени в 3 групи):

Копиране
Маркиране на всичко
----------
Изходен код на маркираното
----------
Изследване на елемент

Това, което избрах от менюто е последната опция.
Резултатът от горното действие е, че най-долу на браузъра се появи един тъмен ред. В него най-отдясно (падащо се в десния долен ъгъл на прозореца на браузъра) има два бутона: "HTML" и "Стил". Аз натиснах бутон първия.
Като резултат от по-горното действие долната част но прозореца на браузъра се оформи като прозорец, в който се съдържа част от вътрешния код представящ изобразяваното на текущата страница. Първият ред от този сорс беше маркиран в синьо и съдържаше следното:
Запази в любими
Както се вижда в този ред имаме един номер, наречен post-id. Явно този номер определя кой номер статия ще се запази, като кликнете на текста "Запази в любими". Ако кликнете на номера два пъти бързо, то точно под номера ще ви се отвори текстово поле в което се съдържа отначало стойността на номера. Е, можете да напишете който номер си поискате и да натиснете Enter.
След като сме сменили номера на "Запази в любими" с такъв, който си пожелаем, то трябва да затворим режима на изследване на страницата. Бутоните "HTML" и "Стил" за които вече споменахме се намират точно над прозореца с текста. На тях отдясно имаме бутонче "x", което трябва да натиснем.
След като направим всички горни стъпки, то остава само да кликнем на "Запази в любими". Резултатът ще е, че ще се запази статия която е с вече въведения от нас номер, а не оригиналния номер на статията.

Това което описахме по-горе е само знание за действията които трябва да извършим. Има още един много неприятен момент - не знаем номера на статията, която искам да добавя! Както виждате дотогава имаме 2469017 добавени статии, бележки и всякакви други обекти. С налучкване няма да открия желания от мен номер.

Решението, което приложих за откриването на номера може да го кажем двоично търсене. Каква е идеята? Тези номера най-вероятно се раздават последователно. Затова търсената от мен статия е с по-малък номер. Сложих като начало 2435000 като номер. След това статията с този номер в любими. Отидох на "Любими публикации". Под името на автора имаше означение приблизително кога е написана статията (примерно да беше нещо като "Повече от седмица"). Ако отидете с курсора на мишката върху този етикет, то ще получите плаващ правоъгълник в който е изписан точния ден, час и минути на публикуване. В този случай се оказа 18 май : 20:15. За моята статия, която исках да добавя можех да направя същия номер и така да разбера, че съм я добавил точно на 18 май 21:20. Следователно моята статия трябва да има по-голям номер от 2435000, защото е публикувана с час по-късно. След това повтаряйки същата процедура открих, че статия №2435500 е публикувана на 18 май : 21:38. Значи, трябва да намаля. И така продължих нататък.

Оказва се, че горната процедура е много ефективна. Например ако след като фиксираме горен и долен номер и винаги търся поредния номер точно по средата - тогава двоичен логаритъм от разликата в номерата ще е максималния необходим брой операции, преди да намеря каквото търся. Само за сравнение ще спомена, че всяка статия може в момента да се открие за 20 стъпки. При мен търсенето беше много по-малко, защото доста по-добре локализирах статия.

И така епилогът е, че намерих номера на търсената статия. Той е №2435413. Естествено добавих я в "Любими публикации". Но с това нещата не свършиха!!! След това писах в една бележка, а после още по зле се получи. Писах тази дълга статия с обяснения :) ...
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.