Жена на 35 години
09.05.1989
Пловдив
Необвързана

Блог

Направи си сам

Всичко започва от Адам и Ева. Така стоят нещата и с "направи си сам". Жената е първото постижение на този начин. Създадена от подръчен материал (ребро), естествено е тя да има известни несъвършенства. Но и амбициите на Адам не са били кой знае какви. Днес пред участниците в движението "направи си сам" са поставени къде-къде по-сложни задачи. И ако сега подхващаме разговора, то е, за да се опитаме да обхванем неговите безкрайни възможности.
Другарите от сферата на битовите услуги видяха, че не могат да задоволят непрекъснато нарастващите нужди на населението и правилно издигнаха лозунга "направи си сам", като по този начин накараха населението да върши онова, което и без това си вършеше само по причини, известни всекиму. Сега вече отделният гражданин не просто си маджуносва прозорците или току-така си кърпи гащите, той участвува във всенародната кампания "направи си сам". Той не е отчаян самотник, обзет от дребнобуржоазна алиенция (виж сам речника за литературните термини), а е обхват от масово движение, чийто мащаб денонощно планира нови и нови инициативи. Водени от желание да разширим техния обхват, ние искаме сега да подхвърлим някои идеи.
Достатъчно ли е лозунгът "направи си сам" да бъде лансиран единствено в областта на битовите услуги? Нима само в този сектор сме на такъв хал? Колко пъти, отивайки в ресторанта, когато чуете какво няма, не ви се е приисквало да си направите сами и бобена чорба, и пържени картофи, и чушки пържени, и постен гювеч, и домашна баница, и . . . Да спрем дотук. Защо трябва да се вдигат скандали, да се пише в книгата за оплакване, да се пълнят страниците на вестник "Стършел", когато спокойно може да се вдигнете, да си отидете вкъщи и да си направите онова, което искате сами! И десет пъти по-евтино ще ви излезе, и никой няма да ви гледа, като че ли сте му откраднали часовника. И най-важното: ще се включите в движението. Знаете ли колко разтърсващо е чувството, че участвуваш в някакво масово движение? А възможността да се включите в "направи си сам" днес ви се предлага на всяка крачка.
Някои от насоките на движението вече са ясно очертани: освен кърпенето на гащите, тук влизат и снабдяването със зеленчуци, с компоти, отглеждането на домашни животни по балконите.Но може още много. Примерно виждате, че апартаментът, който сте получили, се строи твърде бавно, защото неговите строители си правят нещо сами. Веднага запретвате ръкави и си го довършвате сами. И строителите остават доволни, като видят, че сте им свършили работата, и вие по-бързо получавате жилище. Впрочем тази идея май е вече реалност. Остават ви обаче много още възможности. Можете сами да си направите кола, тъй като номерът ви няма да излезе по-рано от 10-15 години. Ако лека кола не ви интересува, можете да си направите трамвай- ваш собствен, който да спира пред вашия блок. Ако живеете на някой от по-високите етажи, а асансьорът естествено не работи, спокойно си направете свой асансьор, който да ви изкачва до вашия балкон. Указания за това можете да намерите още в трудовете на Архимед.Да продължим по-нататък: ако не ви задоволява театърът, колко му е- направете си сами. По същия начин можете да си направите и кино, и телевизия. Ако вашето дете има проблеми с училището или училището има проблеми с вашето дете, не е особено трудно да си направите сами и училище. Достатъчно е да проследите някои дискусии, за да се родят в главата ви проекти за създаването не на едно, а на десетина напълно противоречащи си едно на друго учебни заведения.Както виждате, по следите на развихреното въображение може да се стигне дотам, че да започнем да си правим децата сами, нещо, което на дадения етап не можем да си позволим.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.