Жена на 44 години
11.10.1979
София
Във връзка

Блог

Защо пържолата не се пържи

Българският език е много интересен, няма спор! И ето го поредното доказателство. Замисляли ли сте се защо казваме пържола, при условие, че обикновено я печем, а не я пържим?! Звучи сякаш коренът е пържа, но дали е така?! Всъщност става въпрос за много древна дума, за която се спори дали е славянска или прабългарска.

Уточнение: В миналото не са правили ясна разлика между техниката на печене и тази на пържене, за разлика от днес.

Пържолата в съседните страни
Ако трябва да се върнем назад във времето, ще отбележим, че самата дума пържола е доста по-късна в сравнение с възникването на различните техники за приготвяне на месото. В съвременния свят се смята, че тя идва от начина на приготвяне. На турски например думата за пържене е кавърмак, а за пържола – призола. На гръцки пържа е сино, а пържола – бризола. И тази информация като че ли прави още по-сложно разгадаването на появата на думата пържола в българския език.

Откъде обаче идва името на пържолата вижте на www.hotelsimona.com
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.