Мъж на 58 години
21.11.1964
София
За мен: Бира, секс и рокендрол
Докладвай Запази в любими
Искрен Веселинов 17 ч. ·
136 години от рождението на Димчо Дебелянов
Един от най-лиричните и нежни български поети - Димчо Дебелянов, е роден в Копривщица на 28 март 1887 година. Той е последното е от шестте деца в семейството на Велко Дебелянов и Цана Илиева. Родителите дават на бъдещия поет името Динчо, но по-късно той сам се прекръства – подписва творбите си с Димчо.
Дебелянов винаги е бил силно привързан към майка си, твърдят изследователи на живота и творчеството му. Според местни зевзеци тази привързаност се дължала и на факта, че Цана кърмила Димчо почти до предучилищна възраст, от което комшиите им в Копривщица си умирали от смях.
През Балканската война от 1912 г. Дебелянов кара военната си служба в Самоков. Мобилизиран е в 22-ри пехотен полк. После преминава обучение в Княжевската школа за запасни офицери и получава званието подпоручик. Година по-късно – през 1914-а, е взет на работа в Сметната палата. На тази служба го заварва избухването на Първата световна война.... Виж повече
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.
Докладвай Запази в любими
Кирил Стоянов 1 дни ·
На 26 март 1940г., в село Сенник, община Севлиево, умира легендарният български борец Дан Колов (пълно име Дончо Колев Данев). И до днес е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства. За цялата си кариера изиграва над 1500 срещи (като се твърди, че с неофициалните са над 2000). Има само 3 регистрирани загуби в официални мачове. Печели 2 пъти, "Диамантен пояс" /Световен шампион тежка категория при професионалистите. - 1927, 1933/. Той печели Европейското злато през 1936г. на шампионата в Париж. Това е второ отличие за България след световната титла на Никола Петров (класически стил) от 1900г. На големия турнир по кеч в Париж, Дан Колов побеждава наред всички свои противници, вкл. на финала и Анри Деглан - „Човека с хилядата хватки“, европейски, световен и олимпийски шампион. Тази победа му носи титлата „европейски шампион“ и „диамантен пояс“. Наричат го „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“ и „Балканският лъв“. Поканен е на турнир в Япония, където паметна остава победата му над Джики Хигън-Удушвача — идола на японската борба, непобеждаван от никого като професионалист. След тази схватка тълпата прави опит да го убие, както и преди срещата му с Джики, когато през прозореца на хотелската му стая профучава с изключителна точност нож, предназначен да го убие, който Дончо майсторски избягва на косъм.
Той е едва на 7г., когато умира баща му, което налага да стане овчар, за да се прехранва. Напуска страната през 1905г. и заминава за Унгария. Работи като градинар в Будапеща. През 1909г. се среща с българския борец Никола Петров, който го съветва да замине за Съединените американски щати. За да се издържа се занимава със всякаква работа - хамалин, строител в железниците, миньор.
Спортна кариера
Започва кариерата си на борец първо в организираните сред работниците борби. Дан Колов има около 2000 схватки на тепиха като е спечелил почти всичките. Следват победи на турнирите в цирк „Виктория” от 1914г., когато директорът на цирка кани хора от публиката да премерят сили на арената със звездата Джеф Лоуренс-Циклопа. Дончо приема предизвикателството и успява да победи 106-килограмовия борец. В двубои успява да победи много от известните по онова време кечисти - Джеф Лорънс, Збишко Циганевич, Джак Ширей, наричан още Човекът светкавица, Руди Дусек, Джо Стекър, Стренглар Люис, Джим Браунинг и много други.... Виж повече
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.
Докладвай Запази в любими
Искрен Веселинов 20 ч. ·
На 27 март се навършват 130 години от кончината на една от легендите на националноосвободителната ни борба - Баба Тонка, която напуска този свят на 81-годишна възраст на 27 март 1893 година.
Видната българка е родена в Русе през 1812 година. Родителите ѝ са Тончо Поставчията и Минка Тончева. През 1831 г. Тонка се взема по любов със състоятелния абаджия и търговец Тихо Обретенов от Русчук и двамата създават здраво и многолюдно семейство, с будно самосъзнание и с авторитет в града.
Домът на Обретенови е посещаван лично от Раковски и срещата с идеолога на стратегията за организирана борба срещу поробителя става повратен момент в живота на фамилията. Тонка ражда 12 деца, но от тях оцеляват седем - петима сина и две дъщери. Синовете обаче, въпреки че получават добро образование за времето си, избират да се посветят на революционната борба, което разбива плановете на бащата им Тихо да го наследят в търговията. След смъртта му домът на Тонка Обретенова става едно от най-сигурните места за българската революционна младеж в Русчук, а сърцатата българска майка се старае да подкрепи с каквото е по силите ѝ народното дело, в името на което по-късно пожертва четирима от синовете си. Десетки са случките, в които през годините тази изключителна жена проявява изобретателност и неочаквана за годините ѝ решителност в критични моменти.
През 1864 г. Тонка Обретенова повежда бунта на русенските жени, обявили се против гръцкия владика Синесий, който отказал да води богослужението в черквата на български език. Своя родолюбив и безстрашен дух смелата българка предава и на своите деца.... Виж повече
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.