Жена на 51 години
28.10.1972
Варна
Омъжена

Блог

Заедно против рака

Рак е клас от заболявания, характеризиращи се с извънреден растеж на клетките. Има над 100 различни вида рак и всеки е класифициран в зависимост от типа първоначалнo заразена клетка. Ракът вреди на тялото, когато засегнатите клетките, делящи се неконтролируемо, образуват бучки или маса от тъкан наречена тумор (с изключение на случаите на левкемия, при които ракът затруднява нормалната функция на кръвта). Туморите могат да растат и да пречи на храносмилането, нервната и кръвоносната система и могат да отделят хормони, които променят функциите на тялото.

Туморите, които стоят в един стадии и показват ограничен ръстеж обикновено се счита за доброкачествени.

Туморният процес се характеризира:

с неконтролирано разрастване на неопластичните клетки;
инвазия или проникване в околните структури;
метастазиране по кръвен и/или лимфен път в други органи.
Заболяването е сред трите най-чести причини, водещи до смърт в света - на първо място са сърдечно-съдовите заболявания - инфаркти или инсулти, на второ място катастрофи или инциденти и на трето място онкологични заболявания.

Въпреки зловещата присъда злокачествените заболявания са лечими при рак на тестиса, щитовидната жлеза, левкемия и когато са открити в първите фази на заболяването при рак на маточната шийка, на гърдата и други вътрешни органи.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.