Снимки на стена

Aтанасовден е !
18 ЯАНУАРИ...
Aтанасовден е християнски празник , на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на ледовете и снеговете. Народът вярва, че от този ден зимата започва да си отива /преди 1968 година Атанасовден беше на 31 януари/. Празникът е известен и като "Среди зима".
Атанасовден, както и Антоновден е празник от ковачите, железарите и ножарите, а заедно с това и като празник за омилостивяване на чумата, синята пъпка и шарката. Пекат се питки, надупчват се с вилица и се поставят нависоко за омилостивяване на шарката. Както и на Антоновден, жените спазват същите забрани на този ден, а именно да не се шие и плете, да не се готви боб и леща. На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.
Свети Антоний и Свети Атанасий, освен от българите, се почитат и от гърци и сърби. Но при тях те са покровители на чумата, затова са известни и като чумните светци.
Честито на всички именници!
115 от 696 снимки
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.