Снимки на стена

Как протича консултацията?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Не съществува твърда схема. Това зависи до голяма степен от клиента, който е потърсил помощ. След като бъде уверен, че тайните му ще бъдат запазени, консултантът моли клиента откровено и открито да изложи проблемите си. Обяснява защо е необходимо това.

Понякога клиента не разбира (или дава вид, че не разбира). На някои от ясно поставените въпроси отговаря с нищо незначещи или уклончиви изрази. Тъкмо това често насочва към частния проблем и хвърля светлина върху него. Понякога се налага да се проследи и огледа за кризисни точки целия живот.

В задълбочения разговор специалистът ще открие множество важни конфликти и напрежения, които клиентът не винаги осъзнава. Омразата, ревността, леността и други отрицателни прояви в поведението, чувството на превъзходство или на малоценност в много други психологически моменти често остават неосъзнати във всекидневния живот, докато не предизвикват остра криза.

Консултантът трябва преди всичко да знае съвсем точно в какво се изразяват и откога са се появили смущенията, при какви обстоятелства те се появяват и при кои – не. Стеснението се преодолява най-добре чрез открит и прям разговор.

Превзетите описания и недомлъвките не се добър подход.
Те предизвикват недоразумения между двете страни и въпреки голямата загуба на време консултантът получава само смътни сведения, от които лечението има малка полза.

За него също така е от значение да познава мислите, представите, чувствата, страховете, опасенията, желанията, подозренията, съмненията и съображенията, които смущават процеса на половия акт. Така консултантът ще може правилно да прецени вътрешното състояние на човека.

След като преодолеят първоначалните задръжки, клиентът се чувства видимо облекчен, че могат да разискват върху най-съкровените си грижи свободно, честно и открито. Те чувстват, че за това може да се говори откровено, без да бъде засегнато човешкото достойнство в най-интимната му област.

Разговорът протича без нравоучения, но винаги със съзнанието за морална отговорност. Стеснението, с което не един клиент се решава на консултация и отговаря на първите въпроси, бързо изчезва и никой не съжалява, че е разкрил душата си; всички обаче съжаляват, че това не се е случило по-рано и че много хубави години от живота им са били помрачени, което е могло да бъде превъзмогнато без помощта на специалиста.

Юлияна Шапкарова - консултант-терапевт
За контакти:
kamino20@gmail.com
0889 42 04 42
3 от 24 снимки
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.