Снимки на стена

Притча

Веднъж един мъдър Учител попитал учениците си:
- Защо хората крещят, когато са ядосани?
- Защото губим спокойствие, - казал един - затова викаме.
- Но защо трябва да крещим, когато другият човек е съвсем близко до нас? – попитал Учителят. - Не е ли възможно да говорим тихо? Защо трябва да крешиш на другия човек, ако ти се сърдиш?

Учениците предлагали различни отговори, но нито един от тях не удовлетворил Учителя.

Най-накрая той им обяснил:

- Когато хората са недоволни един от друг и се карат, сърцата им се раздалечават. За да преодолеят това разстояние, те трябва да крещят, за да се чуят. Колкото повече се сърдят, толкова повече се отдалечават сърцата им и толкова по-силно те си крещят. А какво става с хората, когато се влюбят? Те не си крещят, напротив, говорят си тихо. Това е така, защото влюбените сърца са много близо едно до друго – разстоянието между тях е съвсем малко.

А когато хората се влюбят още по-силно, какво става? – продължил Учителят. – Влюбените не говорят, а тихичко шептят и стават още по-близки в любовта си. После на тях дори не им е нужно да си шептят. Те само се гледат един друг и прекрасно се разбират без думи. Така е, когато двама души са близки и се обичат!

Така че, когато спорите, не позволявайте на сърцата си да се отдалечат едно от друго, не произнасяйте думи, които още повече ще увеличат разстоянието между вас. Защото може да дойде ден, когато това разстояние стане толкова голямо, че няма да можете да намерите обратния път.

Отношенията не се изграждат лесно. Но кой може да направи това за вас, ако не самите вие?

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ! smilikbezfon0
2 от 96 снимки
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.