Снимки на стена

Крис Горднър и УРОЦИТЕ на ЖИВОТА
Крис Гарднър и уроците, които можем да научим от него в преследване на щастието

Бизнес и Лидерство,Успех и Мотивация






“Аз просто исках да направя един милион долара”, казва Крис Гарднър. “Но нито можех да пея, нито можех да играя с топка, нито да танцувам, така че попитах майка ми: Как мога да направя един милион долара? А тя ми каза: Сине, ако смяташ че можеш да го направиш, ти ще го направиш!“
Той нито можеше да пее, нито можеше да играе с топка, нито да танцува, той беше бездомен, той е черен, той е негър-Гарднър определено имаше целия свят срещу себе си.
Въпреки това той взема урока на майка си много сериозно, настанява го в сърцето си и е твърдо решен да успее, независимо от всичко и всички!
Крис Гарднър отдава приноса на своя възход до върха на своята майка Бети Жан Гарднър и на нейната, както я нарича той “духовна генетика“, която насърчава Крис да мечтае големи мечти за себе си и да се стреми да се превърне в най-добрия.
“Ние всички разбираме генетичния отпечатък на нашите родители, казва Гарднър. Може да получите очите на баща си, носа на майка си и не можете да направите нищо против това. Но вие можете да изберете вашата “духовна генетика”, да се ангажирате с нея, да я прегърнете здраво, да я усъвършенствате. Това е нещото, което направих аз!”
Филмът “В преследване на щастието” се фокусира върху една година от съществуването на Крис Гарднър, която той нарича най-трудната, най-мрачната, най-страшната година от живота си.


Уил Смит в ролята си на Крис Гарднър

Но трудностите на Гарднър не започват от тази филмирана година от битието му, напротив.
Те започват още като е бил малко момче, когато освен, че е обект на насилие в дома си от доведения си баща, бива и изнасилен от член на банда крадци от квартала му.
Гарднър не може да говори с никого за преживяното, той е репресиран и смачкан. Той е на дъното за първи път. Уви не и за последен…
Преживява това най-накрая след години, когато се изправя пред човека, който му е причинил това лице в лице:
“Ударих го с желязна тръба по главата и си тръгнах като оставих случилото ми се и този инцидент в онзи момент, точно там, на улицата“, казва той.
По време на възхода на Гарднър до върха, брокерите с афро-американски произход са много рядко срещано явление във финансовата индустрия, направо почти ги няма.
И по тази причина Крис Гарднър ни припомня един конкретен телефонен разговор с клиент, който предполага, че Крис е бял.
“Този човек ми разказа всички шеги за евреи, всички шеги за негри, които има на света и накрая се обърна и ми каза: Е, купи ми акции за 50хил долара, за това че ми се обади!“, разказва Гарднър.
Един ден същият този клиент най-накрая решава да се срещне с брокера, докарал му цяло състояние. “Знаех че има само две неща, които можеха да се случат“, казва Крис.
“Той или щеше да закрие сметката си при мен, или щеше да затвори абсолютно всички сметки, които имат нещо общо с компанията, в която работя.”
След срещата си с Крис Гарднър-този чернокож брокер, клиента му затваря всичките си сметки, които има на други места и прави бизнес единствено с Крис чак до смъртта си.
Каква е поуката: “Това, което научих в този бизнес, е че той не е нещо черно, той не е и нещо бяло, той е просто нещо зелено”, казва Гарднър. “Ако можеш да ми правиш пари, не ме интересува какъв цвят са те или ти.”
Ние винаги вървим след големите сделки, винаги се стремим към тях, тъй като усилията да направиш 500 $ са точно толкова, колкото да направиш 5 млн $. Мотото на Крис Гарднър
Пътуването на Гарднър от бездомен баща до борсов посредник милионер е основата на неговата биография, филмирана през 2006 във филма “В преследване на щастието” с участието на страхотния Уил Смит.
Хората, които са загубили работата си по време на сегашната криза няма как да живеят в тоалетната на подлеза на метрото както го правеше Гарднър във филма, а и в живота си. Но тези хора могат дасе чувстват също толкова отчаяни както Крис в ония времена!


Крис Гарднър

Въпреки, че той извървя дълъг път от бездомните си дни до сега, Гарднър все още осмисля живота си като отново се изправя пред пречки, които се налага да преудолява.
През последните 4 години той харчи милиони долари, за да стартира и поддържа инвестиционен фонд в подкрепа на развитието на бизнеса в Южна Африка.
Но глобалната рецесия уби този негов проект преди още да е започнал и сега той типично в негов стил не се отказва, а отново започва да действа. Този път с различен план и нови бизнес партньори!
Вашите борби, в които се борите всеки ден да си изкарвате прехраната може и да са различни от неговата или от на някой друг, но Гарднър казва, че отговорът на въпроса кое е е това нещо, което ви кара да вървите напред и нагоре винаги е един и същ. И той естествено не е нещо, което не сме чували, но пък е нещо, което е адски трудно да се намери и направи: Намерете нещо, което страстно обичате да правите и го правете!
“За някой, който е над 50 години като мен може би не е времето тепърва да си търси работа, казва Крис, но може би е дошъл момента да намерим нашият бутон на щастието, независимо на колко сме и да го натиснем“
62 от 77 снимки
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.