Снимки на стена

Сладка коледна елхичка

Сладко предложение за коледната закуска или допълнение към следобедното кафе! С омайващ аромат на канела и празничен вид!

Продукти:
2 яйца
200мл прясно мляко
100г захар
50-60г краве масло или мас
20г прясна мая или 7г суха
около 600г брашно
ванилия
за пълнеж:
50г краве масло
1/2ч.ч. захар
1ч.л. канела
за украса:
3-4с.л. пудра захар
1ч.л. лимонов сок
бонбони



В топлото мляко се разбърква маята, добавят се разбитите яйца, захарта, разтопеното масло и ванилията. Брашното се пресява и се замесва меко, нелепнещо тесто. Оставя се на топло в намаслена купа, покрито с кърпа, докато удвои обема си.

Захарта и канелата се разбъркват. Маслото се разтопява.На набрашнен плот се разточва половината тесто на пласт с дебелина 0,5см. Намазва се с разтопено масло и се поръсва с половината канелена захар. Навива се на руло и се нарязва през 2см. В тавичка застлана с хартия се нарежда елхичката. Оставя се за 15-20мин. да се отпусне и се пече в предварително загрята фурна, на 180С до зачервяване. По същия начин се разточва и другата половина тесто, намазва се, поръсва се, навива се и се нарязва. От тази доза тесто излизат две такива елхички.
За глазурата в пудрата захар се капва по малко лимонов сок и се разбърква до гъста кашичка. Сместа се поставя в пош или шприц и се украсява поизстиналата канелена елхичка. Поставят се и желираните бонбонки. Похапва се с добри приятели, на сладка приказка!
Да ви е сладичко!


От половината тесто може да си изпечете и такива канелени розички в тавичка с гнезда за мъфини!
7 от 121 снимки
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.