Петролният разлив в Мексиканския залив може да причини екологично бедствие

Силни ветрове и триметрови вълни спъват усилията на американската армия и хиляди рибари да удържат гигантския петролен разлив, който приближава към някои от най-крехките екосистеми по крайбрежието на САЩ.

След като за първи път от „Бритиш Петролиъм” поеха пълната отговорност за разлива, президентът Барак Обама остави отворена възможността за подновяване на сондажите.
Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал въведе извънредно положение заради огромния петролен разлив от нефтена платформа в Мексиканския залив, който застрашава крайбрежните райони на щата. Мярката ще даде възможност на властите да използват повече ресурси на щатско ниво и да потърсят федерална помощ за преодоляване на последствията от нефтеното петно на бреговете на Луизиана.
Южните американски щати Алабама и Мисисипи също обявиха извънредно положение заради заплахата от петролния разлив, доближаващ тяхното крайбрежие.
Петролното петно стигна щата Луизиана през изминалата нощ, заплашвайки с екологична катастрофа. Американският президент Барак Обама призова за „цялостен анализ” на бедствието.
Местните жители в делтата на река Мисисипи заявиха, че помощта от федералните власти е дошла твърде късно и еколози прогнозират, че отстраняването на замърсяването може да отнеме над пет години.
Първите леки пластове петрол достигнаха крайбрежието през нощта, като се очаква по-тежкият и плътен петрол да започне да нахлува в потоците и каналите през уикенда, движен от силен вятър от океана към брега.
Самолети на американските ВВС се подготвят да разпръснат разтварящи петрола химически в-ва край бреговете на американския щат Луизиана, като операцията е част от разширяването на кампанията за борба с огромното петролно петно в региона.
Американската национална гвардия в щата Луизиана е била мобилизирана в отговор на заплахата от огромния петролен разлив в Мексиканския залив.
Опасенията за екологично бедствие по южното крайбрежие на САЩ бяха подхранени след като петрола от кладенец под потънала в Мексиканския залив петролна платформа достигна територията на страната.
Спасителните екипи започнаха да получават и първите си пациенти – морски птици, покрити с гъст, черен петрол.
Акцията може да бъде затруднена от бързо влошаващите се атмосферни условия. Задаващите се силни ветрове може да пратят петрола и в сладководните водни басейни в югоизточната част на Луизиана през уикенда.

Президентът Барак Обама разпореди замразяване на договорите за нови сондажи, докато не бъде завършено разследването на причините за инцидента с петролната платформа, причинил разлива. Белият дом обяви, че няма да се дават повече разрешения за добив на петрол в нови райони, докато не бъде преразгледан случая с разлива а петрол в Мексиканския залив.
След края на разследването ще бъдат въведени и нови мерки за сигурност.
Около 200 000 барела петрол дневно продължават да се изливат в Мексиканския залив от отворен кладенец. Причина за инцидента стана потъването на обслужващата кладенеца нефтодобивна платформа. С тези темпове скоро бедствието ще засенчи катастрофата с танкера „Ексон Валдес” от 1989 г. – най-големият петролен разлив в историята на САЩ до момента.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.