базламa – турски хляб.
Базламата е типично турски хляб, с кръгла форма. Този вид питки задължително се приготвят с мая. В диаметър са между 10-15 см. и дебелина 2-3 см. Пекат се върху плоча и са много вкусни. В някой райони на Турция се замесват с вода в други с кисело мляко
Необходими продукти
Половин пакетче свежа мая за хляб (от кубче 42 гр.), 350 мл. хладка вода или 350 мл. кисело мляко със стайна температура, 1 чаена лъжичка сол, брашно около 500-600 гр.
Маята се разтваря в водата или млякото. Брашното се пресява и към него се добавя солта. Замесва се еластично, гладко тесто. Тестото се слага в съд, който е леко омаслен
Тестото втасва минимум 2 часа и максимум 8 часа покрито. Сами преценете с какво време разполагате. Моето тесто оставих за три часа и половина
След втасването премесете леко тестото
оформете малки топки с големина на едри яйца. Разточете топчиците на дебелина около 1 см, но не повече. Базламите се пекат върху плоча или сач като огънят не трябва да е силен. По време на печенето се обръщат няколко пъти. Готовите базлами стоят покрити с чиста кърпа. Сервират се топли със зехтин, сирене, масло или сладко
Базламата е типично турски хляб, с кръгла форма. Този вид питки задължително се приготвят с мая. В диаметър са между 10-15 см. и дебелина 2-3 см. Пекат се върху плоча и са много вкусни. В някой райони на Турция се замесват с вода в други с кисело мляко
Необходими продукти
Половин пакетче свежа мая за хляб (от кубче 42 гр.), 350 мл. хладка вода или 350 мл. кисело мляко със стайна температура, 1 чаена лъжичка сол, брашно около 500-600 гр.
Маята се разтваря в водата или млякото. Брашното се пресява и към него се добавя солта. Замесва се еластично, гладко тесто. Тестото се слага в съд, който е леко омаслен
Тестото втасва минимум 2 часа и максимум 8 часа покрито. Сами преценете с какво време разполагате. Моето тесто оставих за три часа и половина
След втасването премесете леко тестото
оформете малки топки с големина на едри яйца. Разточете топчиците на дебелина около 1 см, но не повече. Базламите се пекат върху плоча или сач като огънят не трябва да е силен. По време на печенето се обръщат няколко пъти. Готовите базлами стоят покрити с чиста кърпа. Сервират се топли със зехтин, сирене, масло или сладко
Можете да се регистрирате ТУК.