Задължителни безплатни прегледи за рак на матката в България
Публикувано на 27. Jan, 2016 от екип на Здраве и Красота в За жените, Здравеопазване, Рак
жена
825
споделено
Сподели с FacebookПусни в Twitter


От 1 април 2016 г. въвеждат в България безплатни прегледи с цитонамазка за жените срещу рак на маточната шийка.
Всеки ден по една жена умира в България от рак на маточната шийка, а заболяват над 850 жени годишно.
От 1 април 2016 г. се въвежда задължителен безплатен преглед за жените у нас във връзка с борбата срещу този вид онкологично заболяване, заедно с цитонамазка и върви национална програма с финансовата подкрепа на държавата за ваксиниране на малки момичета срещу коварната болест.

Това разказа пред агенция БГНЕС Лили Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и призна, че самата тя се е излекувала от това заболяване. Тя разбира скептицизма на родителите на момичета у нас спрямо ваксинирането, но препоръча те да погледнат колко са пълни раковите болници, защото превенцията е пренебрегвана от години.
Учените са открили, чу причинителят на рака на маточната шийка е т.нар. папилома вирус, с който най-често жените се заразяват при полов акт.


Само с общи усилия можем да се преборим с рака на маточната шийка, заяви днес председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова по повод започналата Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка.
Дариткова обеща с общи усилия да бъде гарантирано на жените в България едно по-добро здравеопазване и справяне с този сериозен онкологичен проблем.
Снимка: Emelec Pasion
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.