Пълнена печена тиква

Какво се крие под оранжевото капаче и вълшебният аромат, летящ из кухнята? Мед, разбира се, но и орехи, лешници и бадеми, стафиди, накиснати в портокалов сок, за да бухнат, сушени боровинки, череши и кайсии и за разкош – захаросани портокалови корички. Подправките са задължително онези, които навяват мисълта за уют, топли празнични вечери и щастливи деца – канела, джинджифил, карамфил и щипка настъргано индийско орехче.

Тиквата трябва да се пече бавно и дълго, за да се смесят всички вкусове, да омекнат твърдите й стени, дъхът й да се разстеле из цялата къща и да събере цялото семейство около себе си в очакване на благодатен резен...

Нужни са ви: една средно голяма тиква, сушени плодове на вкус (сливи, кайсии, боровинки, череши, стафиди, смокини – едрите се нарязват на парченца и всички се накисват за кратко в портокалов сок), орехи, лешници и бадеми, настъргана лимонова кора, захаросани портокалови корички, мед, канела, смлян карамфил и настъргано индийско орехче.

Тъй като това е по-трудна задача, татко да отреже капаче на тиквата, след което децата вече могат да изгребат семките и част от месото й. След това всеки член на семейството може да даде своята лепта, пускайки в нея любимата си плънка – ядки или сушени плодове, подправките или захаросаните корички. Количеството мед зависи от големината и сорта на тиквата, но обикновено 2-3 с.л. са достатъчни. Накрая мама трябва да завърши магията, като разбърква плънката, за да се смесят всички вкусове.

Напълнената тиква се захлупва с отрязаното капаче, слага се в тавичка, на дъното на която е сипана вода, покрива се с алуминиево фолио и се пече така около час на 170 градуса. След това се маха фолиото, сваля се капачето (което се подпира отстрани) и се пече до готовност – отново около част или докато тиквата омекне.

Охладен, готовият десерт се нарязва на големи парчета, поръсени с много ароматна плънка, и се хапва с лъжичка и подвити колене на дивана, съпроводена от добро настроение...

/източник - dnevnik.bg/
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.