Живеем в интересни времена – да си тъп, нахален, агресивен, циничен и отявлен Простак е не просто мода, а убеждение че да си нагъл и безочлив е особено престижно. Хората често запълват с агресивност празното пространство в главата си.
Един мой приятел казва: Всички не могат да бъдат умни. Да си умен е въпрос на гени, родители, учители, възпитание, шанс – каквото ти се падне от рулетката на живота. Но да си прост е съзнателен избор. И за него не може да има оправдание!
Аз винаги съм спорил с него – не съм съгласен, че винаги да си прост зависи само от теб. Защото когато не си умен, не си интелигентен, не си образован, на теб ти липсва ценностна координатна система, липсват ти нравствени критерии, по които да оценяваш поведението си. И затова можеш да бъдеш прост и несъзнателно, без да го усещаш. Но съвсем друго, според мен, е когато става дума вече не за прост, а за Простак, Простотия, Простащина, опростачване... Да е човек прост, за разлика от моя приятел, за мен е в голяма степен също малшанс, стечение на обстоятелствата. Но да е човек Простак, тук съм категорично убеден, че това е вече абсолютно съзнателен избор, т.е. за Простака няма никакво оправдание, че е Простак. Той не може да се оправдава с никого и нищо, че е такъв. За Простака и Простащината няма никаква индулгенция, няма смекчаващи вината обстоятелства!
Н. Слатински
Аплаузи за Простащината; за парадирането с простотията?!?
А стига бе!
AN DI
За простотията

Hera.bg

Йордан Радичков

Някои смятат, че човек върви с простотията си, други пък твърдят обратното - че простотията върви с човека, тъй както той си върви, и простотията върви с него; кихне ли, тя също започва да киха, седне ли на някоя маса, тя също сяда до него, вземе ли да говори, тя веднага ще почне да говори. Човек от провинцията ми разказваше, че при тях в едно държавно учреждение веднъж влязла простотията, седнала зад бюрото и никой не можал да я измести оттам. Доколкото си спомням, цяла комисия ходила да разследва случая, но простотията била извънредно категорична и по никой начин не искала да излезе от учреждението.

Разбира се, появата на простотията в едно провинциално учреждение не може да даде никакво отражение върху столичния живот. Столичният живот е крайно чувствителен към подобни явления, макар че и в столицата да се срещнат простотии - било в трамвая, било на улицата или пък в някоя частна къща. Аз лично съм виждал човек да се вози във файтон, а до него седи простотията - и тя се вози. И в трабант съм виждал същата история, а когато беше времето на велосипедите - и на велосипед. През периода на шушляка и на транзистора тя доста гордо вървеше с човека и също като човек свиреше на транзистор и шумеше с шушляка.

В минути на откровение един мой приятел ми се оплакваше, че не само живее с простотията си, ами че и бил длъжен да спи с нея. Неприятно му било, казваше той, да легне и да усеща под завивката простотията до себе си. Той лежи и не мърда и гледа по възможност най-кротко да диша, а тя също тъй лежи и не мърда, диша равномерно и кротко - досущ божа кравичка. Вземе ли да похърква, тя веднага почва да похърква заедно с него и той не беше съвсем сигурен дали когато сънува, тя също тъй не сънува с него.

Ако простотията може да се побере в едно легло, това все пак не е най-лошото. Аз съм виждал човек, нищо човек, една педя дребосъче, а простотията му голяма колкото черква. Върви той подръка със своята черква, като върви, задръства цялата улица, но никак не му мига окото. Мигар на човек с такава огромна простотия може да му мигне окото! Ще те прегази и ще си замине, без дори да те забележи! Виждал съм и потна простотия, виждал съм кисела простотия, а има и усмихнати простотии, тъй както има и дебели. Познавах едного, простотията му беше дебела като купа сено. Питал съм го много пъти как живее с тая простотия и той винаги ми е казвал: "Ами как! Като игла в купа сено!"

Можем да приемем, че човек върви с простотията си или пък обратното - че простотията върви с човека, това едва ли ще има особено значение. По-важното е човек да гледа простотията да не е по-голяма от него. Забелязал съм, че някои хора имат големи късмети, простотиите им съвсем дребни, могат да ги скрият, където си искат. Аз съм виждал и човек, простотията му голяма колкото една дървеница. Ей тук стои, на ревера му, той се разхожда с дървеницата, вози се с нея, храни се, спи, а също така и говори. Той говори, а простотията стои на ревера му като дървеница. Тя стои на ревера му като дървеница, а той говори и ръкомаха, говори и ръкомаха, говори и ръкомаха!

Из сборник с разкази "Свирепо настроение"
преди 3 месеца
Валя Димитрова
Опростачването и превръщането му в начин на живот и начин за постигане на успех, както и на модел за подражание, е последната фаза преди сгромолясването на една нация.
преди 3 месеца
AN DI
Безпардонността, вулгарността, откритата арогантност, цинизмът, инфантилизмът, нетолерантността... /ако продължа ще стане безкрайно!/ наистина ме отвращават... Но повече ме изненадва и е крайно неприятно, че хора, които претендират за интелигентност, ръкопляскат и подкрепят подобно поведение.
преди 3 месеца
Цветанка Кьосева
Да ,момичета! Разликата от простия и простака е от тук до луната!Тя е като разликата между Селянина и селяндура!
Простака=селяндура....
Колко ли милиони годи ще са нужни на нашата цивилизация, за да се отърве от простака....
Може би пак ще се надяваме да кацнат на земята Елохимите /чужда другоплантна цивилизация,която според някои учени се появява на десетина милиона години и до усъвършенствува своето творение -човека/...
преди 3 месеца
AN DI
Понятието простак не е свързано нито с място на живеене, нито с работна позиция, нито дори с брой дипломи в университета.

Простак е манталитет и за съжаление - диагноза, защото не познавам нито един простак, който е поискал да положи усилия да се излекува.
преди 3 месеца
Димитър К.
Нали знаеш"Прост човек и силен вятър спиране нямат"
преди 3 месеца
AN DI
Абсолютно си прав Влязат ли във "фаза" нямат спиране
преди 3 месеца
Димитър К.
Така,така Взимаш въдиците и на язовира
преди 3 месеца
AN DI
Добра идея
преди 3 месеца
Ivaylo Borisov
Ta, по темата.........Наскоро ми се мернаха някакви коментари в Pal.bg за размер на мъжкото достойнство и други подобни комплексарщини и дивотии! Бих добавил, че простакът е и комплексар!Едното и другото върви ръка за ръка!
преди 3 месеца
AN DI
Не само комплексар, но и провокатор и грубиян
преди 3 месеца
Василена Петкова ❤
Съгласна съм с вас голям простак беше този Габриел добре че изгониха от тук
преди 3 месеца
Галя Илиева
Ще ни запознаеш ли, да видя и аз най накрая какво е истински мъж
преди 3 месеца
AN DI
Поста е за Простака!!!
А не за да заклеймяваме един или друг потребител. Защото преди да сложиме етикет на някого трябва добре го познаваме. А тук, в това "пространство" това няма как въобще да се случи.
Само от едни красиви снимчици, от "копнати" фрази от тук или там, от стихове или музика, съвпадащи или несъвпадащи с нашите интереси, неможем да си правим генерални заключения за съдържанието на един или друг човек. Същото се отнася и с изтъкването на Качествата или Недостатъците на този/тази или онзи/онази. В очите на на някого, определен човек може да е истинско съкровище, а за другите да е просто обикновено тенеке. Въпрос на субективна гледна точка и преценка. Затова е хубаво никой да не налага собственото си мнение на останалите.
Докато не погледнеш някого в очите, не поговорите наяве, не контактуваш с него в истинския живот... няма как да кажеш кой точно стои пред теб. Макар, че като се замисля, понякога и в реалността, може да се окаже, че това, което си си изградил, като мнение за някого, може в един момент да се размине със страшна сила с действителността.
Затова, мили хора, хубаво е и е желателно, всеки един от нас добре да "огледа" собствената си къщичка, преди да мете чуждите дворове!
преди 3 месеца
Валя Димитрова
Случайно или не, в съзнанието ми изплуваха думите на Ян Хус: "О, свещена простота!", казани от него на кладата, когато една бабичка се приближила и хвърлила сноп съчки, за да вземе участие при изгарянето на "еретика".
преди 3 месеца
AN DI
Само че, бабата е била невежа и въобще не е имала представа за какво иде реч. Докато тук всеки от нас претендира за определено количество умствен багаж.
преди 3 месеца
Галя Илиева
Мисля, че всеки средно интелигентен човек е достатъчно способен да разграничи реалното от нереалното и да бъде достатъчно обективен за да си го признае и осъзнае.
За случая мога да кажа само, че който разбира- не коментира!
Както се пееше в една песен 'Това е един уникален триумф на външноста над същността'. Не е нормално да си градиш самочувствие на такава онлайн, летяща основа... Просто не е нормално, за мен това граничи не с простащина, а с идиощина. Това да бъдеш обективен към себе си и към околния свят явно е умение което не принадлежи на всеки, но всеки трябва да се стреми към него! Смятам, че няма нужда от повече обяснения- картинката е ясна...
преди 3 месеца
Василена Петкова ❤
Страхотно сте описали ситуацията ,съгласна съм с всяка една дума в коментарите ви Толкова интелектуалност не бях виждала скоро едно място
преди 3 месеца
Галя Илиева
Благодаря все пак... Опитай, за напред и ти да изпъкваш така
преди 3 месеца
Виктория М.К...
Простащината и простотията са въпрос на характер. А да си умен означава да мислиш, не само да знаеш. Различни са нещата, и всеки гледа през своите очи и разбира по свой начин.
преди 3 месеца
Галя Илиева
С бай Ганьовци е пълно и винаги ще е пълно навсякъде, но това държание не е правилно, не трябва да се толерира и да се допуска да вземе превез над нещата!
Хора като бай Ганьо НЕ са за пример и тези ситуации трябва да се обсъждат за да има баланс!
преди 3 месеца
Ivaylo Borisov
"По делата ще ги познаете......."
преди 2 месеца
AN DI
И още как Отдалече ги "надушваме"....
преди 2 месеца
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.